Красота: Лунно затъмнение утре, може да се види и в България

Новини
20:02 - 15 Юли 2019
11366
Красота: Лунно затъмнение утре, може да се види и в България

Точно 50 години след старта към Луната на мисията "Аполо-11", на 16 юли нашият естествен спътник ще ни предостави частично затъмнение на големи части от планетата. То ще може да бъде наблюдавано в Африка, в голяма част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия, предаде БТА. Явлението може да се види и в почти цяла България след 23 часа.

Лунното затъмнение е природно явление, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият естествен спътник попада под сянката на Земята. Във вторник Луната няма да се намира изцяло в сянката ни, така че затъмнението ще бъде частично. Утре около 60% от видимата повърхност на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета.

Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се сдобива с цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си, припомнят астрономи.

Частичното лунно затъмнение ще започне в 23,01 българско време и ще достигне максимума си в 00,30 часа след полунощ. Природното явление ще приключи в 01,59 часа и може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения. Гледката е невероятно красива.