Кремъл: Не можем да гарантираме нищо за пленените американци

Заловените американци нямат нищо общо с въоръжените сили на Украйна

САЩ
11:54 - 21 Юни 2022
3087
Кремъл: Не можем да гарантираме нищо за пленените американци

Русия "не може да гарантира нищо" относно съдбата на американските граждани, които са воювали на страната на Украйна и са били пленени. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков като добави, че разпоредбите на Женевските конвенции не се отнасят за тях, съобщи "Интерфакс". 

„Не мога да гарантирам нищо, зависи от разследването“, каза Песков на въпрос дали затворниците ги грозят смъртни присъди.

По думите му заловените американци нямат нищо общо с въоръжените сили на Украйна и следователно не попадат под закрилата на Женевските конвенции. „Ще има съд и ще има съдебно решение... Те са участвали в обстрела на нашите военни, заплашвали са живота им и трябва да понесат отговорност за извършените престъпления“, каза прессекретарят на Кремъл.

Миналата седмица говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ разполагат с информация за трима американски доброволци, изчезнали по време на боевете в Украйна. Той добави, че от ведомството поддържат връзка с роднините на двама американци - 39-годишният Александър Дрюке и 27-годишният Анди Гюн, които бяха заловени в Харковска област.