Русия твърди, че е ликвидирала 2000 чуждестранни бойци в Украйна

Сред т.нар. "наемници" има също бойци от Канада, Съединените щати и Грузия

Украйна
14:37 - 17 Юни 2022
2985
Русия твърди, че е ликвидирала 2000 чуждестранни бойци в Украйна

Русия обяви, че близо 2000 чуждестранни наемници са били убити в Украйна от началото на военната й операция, съобщава "Франс прес".

Руското министерство на отбраната заяви, че общо 6 956 "наемници и оръжейни специалисти" от 64 държави са пристигнали в Украйна от началото на конфликта, като от тях "1 956 вече са унищожени". Други 1779 пък са напуснали страната.

В изявлението на ведомството се уточнява, че Полша е "абсолютен лидер" сред европейските страни по брой бойци, изпратени в Украйна, следвана от Румъния и Великобритания.

Сред т.нар. "наемници" има също бойци от Канада, Съединените щати и Грузия.

Министерството обаче твърди, че броят на чуждестранните бойци намалява и много от тях напускат Украйна "на фона на нарастващия брой военни провали на режима в Киев и огромните ежедневни загуби на жива сила и оборудване".

През април европейски служител съобщи, че до 20 000 наемници от руската частна военна групировка "Вагнер", както и такива от Сирия и Либия се бият на страната на руските сили в Украйна.

По-рано този месец съдът в контролираната от Русия Източна Украйна осъди на смърт двама британци - Ейдън Аслин и Шон Пинър, както и мароканеца Брахим Саадун за това, че са действали като наемници и са се опитвали да свалят правителството.