Кремъл съжалява за решението на Аржентина да се откаже от БРИКС

Русия
15:34 - 19 Януари 2024
1728
Кремъл съжалява за решението на Аржентина да се откаже от БРИКС

Кремъл заяви в петък, че съжалява за решението на Аржентина да не се присъедини към БРИКС и се надява Буенос Айрес да преосмисли решението си, предава Ройтерс.

Новият външен министър на Аржентина Диана Мондино каза през ноември, че страната й няма да се присъедини към групата БРИКС, въпреки че е поканена да го направи. Вместо това президентът Хавиер Милей избра да задълбочи връзките със Съединените щати.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза за решението на Аржентина:

"Разбира се, това е жалко, но това е суверенното право на Аржентина и ние уважаваме всяко решение на Буенос Айрес.

"Ние от наша страна, що се отнася до Аржентина, се надяваме, че след време ръководството на тази страна може да сметне за по-изгодно за себе си да се върне към БРИКС.

Блокът от развиващи се страни БРИКС, който първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е в процес на разширяване, за да приеме и други нации.

В допълнение към Аржентина, миналия август блокът се съгласи да приеме Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства в ход, насочен към ускоряване на усилията му за пренареждане на световен ред, доминиран от Запада, който Глобалният Юг смята за остарял.

Два източника, пряко запознати с въпроса казаха на Ройтерс в четвъртък, че Саудитска Арабия все още обмисля поканата да се присъедини към групировката БРИКС.

"Продължаваме контактите си с Рияд. Тази тема беше засегната и по време на неотдавнашното посещение на президента (Владимир) Путин в Рияд", каза Песков пред репортери в петък.

"Следователно ние изхождаме от факта, че Саудитска Арабия е фокусирана върху членството в БРИКС. Все още нямаме друга информация."