КРИБ се кротна: Компенсациите за тока са спасение за индустрията

Програмата трябва да получи одобрение от Европейската комисия.

Новини
19:07 - 26 Юли 2024
782
КРИБ се кротна: Компенсациите за тока са спасение за индустрията

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от днешното решение на Народното събрание да одобри компенсации за бизнеса заради високите цени на тока.

Най-голямата работодателска организация в страната излезе с отворено писмо, с което благодари на депутатите, но и напомня, че Министерският съвет трябва да изготви компенсаторен механизъм, отбеляза economic.bg.

По-рано днес депутатите почти единодушно решиха да възложат на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на

компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, които ще действат, ако средномесечната цена на тока надхвърли 180 лв./MWh.

Приетото решение, което да бъде последвано от компенсаторен механизъм, се явява жизнено спасително за цялото българско предприемачество, за сигурността на работните места на наетите и гарантирането на работните заплати“, пише в позицията на бизнеса.

КРИБ високо оценява постигнатото за първи път съгласие между народните представители от различни парламентарни групи.

Използваме повода да благодарим за проявените отговорност и грижи към българския бизнес и икономика на 185-те (с изключение на петима от присъстващите) народни представители, подкрепили с гласа си решението и специално на ПП на ГЕРБ-СДС като председател на енергийната комисия“, пише още в писмото на работодателската организация.

Програмата за компенсации трябва да получи одобрение от Европейската комисия.