Крие ли опасност празничната храна

Любопитно
12:10 - 24 Декември 2023
2418
Крие ли опасност празничната храна

Коледа и Нова година са чудесно време и възможност да прекараш с най-скъпите си хора. Тези празници са и времето в годината, когато рискът от алергични реакция се увеличава много. Причините са няколко, но сред тях се открояват големият брой храни, които се консумират, по-малкият контрол при приготвянето и консумирането на храната, обясняват от ВМА.

В световен мащаб, около 5-10% от населението страда от една или повече хранителни алергии, като този процент нараства с всяка изминала година. В Европа хранителните алергии засягат 6% от децата и повече от 3% от възрастните. Коледните празници са особено критично време, когато става въпрос за хранителни алергии при деца.

Хранителните алергии представляват повишен имунен отговор към съдържащите се в храната алергени. Често хранителната непоносимост и хранителното отравяне се бъркат с хранителна алергия и е важно да знаем, че те са патологични състояния на храносмилателния тракт и при тях имунната система не играе роля, пояснява коментира д-р Шасине Вели, алерголог и токсиколог в Клиника по спешна токсикология на ВМА.

Кравето мляко, яйцата, рибата, морските дарове, дървесните ядки, фъстъците, соята, пшеницата са основните 8 алергена, виновни за хранителните алергии.

Около 10 на сто от децата развиват алергия към една или повече от следните храни: мляко, яйца, зърнени храни, фъстъци, орехи, риба и рибни продукти.

Алергиите към мляко и яйца обикновено изчезват с времето, докато други алергии остават за цял живот. Чувствителността към фъстъци крие сериозна опасност до края на живота, пояснява още специалистът и добавя, че най-честата форма на алергия към храни, отключвана в зряла възраст, е алергията към морски дарове, следват алергиите към фъстъци, бадеми, яйца и други.

Тежестта на алергичните реакции може да варира в широки граници. Леките симптоми могат да включват обрив, сърбеж, оток или лек храносмилателен дискомфорт. Тежките реакции обаче могат да доведат до анафилаксия, която се състои от много симптоми, появяващи се по едно и също време, изискващи незабавна медицинска помощ, казва д-р Вели.

Добавките като сулфити, нитрити, глутамати и други, които служат като консерванти, ароматизатори, изкуствени оцветители, емулгиращи и стабилизиращи агенти, също може да предизвикат алергична реакция. Тези, които страдат от астма или сенна хрема, са с по-висок риск от развитие на алергична реакция към сулфитите. Симптомите са сходни с тези при другите алергии и могат да се проявят само за броени минути.

Освен това, по време на зимната ваканция нека не забравяме, че туршии, приготвяни с Аспирин крият риск за хората с непоносимост към нестероидни противъзпалителни средства и могат да обострят бронхиална астма и уртикария, изтъква специалистът и дава следните съвети:

- четете внимателно етикетите;

- информирайте се подробно относно храната, която купувате или поръчвате;

- внимавайте с подреждането на масата, бъдете бдителни за най-малките деца какво опитват за първи път;

- винаги носете със себе си лекарства. За хората с тежки алергии е изключително важно да носят автоинжектор с епинефрин и да информират околните за употребата му.

Факт е, че стриктното избягване на хранителните фактори, отключващи алергиите, е единственото лечение, известно днес, категорична е д-р Вели.