Криско и чалгаджийката Анелия са интелектуалците, издигнали Мая за кмет (ОБЗОР+СНИМКИ)

Актуални новини
14:33 - 04 Септември 2019
7728
Криско и чалгаджийката Анелия са интелектуалците, издигнали Мая за кмет (ОБЗОР+СНИМКИ)

Досегашният омбудсман и някогашно острие на БСП Мая Манолова официално бе издигната за кмет на София от инициативен комитет начело с юриста Никола Вапцаров – потомък на големия поет.

Зад кандидатурата на Манолова застанаха "интелектуалци", както бяха обявени по-рано хората от комитета. Сред тях са рапърът Криско, чалгаджийката Анелия, олимпийският шампион по борба Армен Назарян, журналистът Невена Андонова. В Инициативния комитет са и Деси Филипова - адвокат, председател на Фондация за защита правата на човека, уволнената медицинска сестра Мая Илиева, Павел Манолов - председател на Асоциация за регулиране на етажната собственост, Йордан Ибришимов- член на Бетономорие, Златина Хаджипанайотова - адвокат, Вера Иванова - майка на дете с увреждания. Членовете на инициативния комитет са 65 до момента, а списъкът е отворен.

Председателят на Инициативния комитет в подкрепа на Мая Манолова - Никола Вапцаров, заедно с досегашния омбудсман

„Преди 4години Народното събрание ме избра за омбудсман. Тогава обещах да не стоя далече от хората, да посрещам проблемите им на място”, заяви Мая Манолова. „Обещах, че ще спечеля битката на гражданите срещу бездушността. Давах си сметка, че омбудсманът е последният пристан и последната надежда на гражданите. Обещах си, че няма да предам този пристан и тази надежда, защото за мен това е кауза. С екипа ми работихме заедно и не отстъпвахме.

Колкото повече работихме, толкова повече се повишаваше доверието и толкова повече хора идваха при нас. Преборихме се с модерното робство – благодарение на това над 6000 души успяха да получат заработените си заплати, успяхме да върнем надеждата на децата сираци, след седем месеца протести успяхме да приемам Закона за личната помощ, заяви Манолова.

Примерите са много, но изводът е един – властта услужливо обслужваше всеки друг интерес, но не и този на гражданите, и всичко се случваше със силен натиск. Но повече от година и това не помага, каузите ни буксуват, гражданите са наказани заради високото доверие в институцията омбудсман. И законопроектите, които могат да донесат справедливост, отлежават в парламента. Парите на столичани потъват без следва в общинските дружества. Властта издигна висока стена на равнодушие, с която пази бизнес интереси.

Като омбудсман не можех да променя това. Затова подадох оставка като омбудсман, защото моите възможности да помагам на хората бяха изчерпани и блокирани. Извървях дълъг път и няма как да се откажа от битката срещу организираната алчност, от битката за правата на българските граждани. Смятам да разградим тази защитна стена на властта тухла по тухла и да започнем от там, откъдето всичко започна – от София, посочи Мая Манолова.

В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме перките в центъра на града. За това вина имат всички политически парти, но основната вина е на ПП ГЕРБ, която в мрежи управлява града вече 14 години. В момента София няма кмет. От години София има изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг. Кандидатирам се, защото имам сили да се преборя това, не ме е страх.

Властта отвори фабриката за манипулации и оттам изпълзяха карикатури, които ме преследват от сутрин до вечер. Нека – това показва страх. До днес работих като защитник на хората, от днес предлагам да защитя хората от мръсния въздух, от презастрояването. После София може да защити цяла България, подчерта кандидатът за кмет на столицата.

И Криско подкрепи Мая Манолова

Представям си София светла, почтена, абсолютно прозрачна, в която гражданите ще имат цялата информация, общината ще бъде изцяло електронна, ще се управлява от едно гише и гражданите ще го носят в джоба си. Столичани ще участват в управлението с обсъждания. Ще осветлим обществените поръчки с електронни търгове. Представям си София зелена – но не просто в пиар акции, а град градина, такава каквато е мислена преди един век.

Представям си Витоша достъпна до всеки столичанин през цялата година, представям си междублокови пространства, които не са застроени, а са облагородени със зелени терени, детски площадки и игрища. Представям си София на хората, на общностите, София без периферия. Днес имаме хубав исторически център, но как изглеждат "Младост", "Люлин", "Обеля"? Огромна част от инвестициите дълги години отиваха за центъра на София. Проблемите са безкрайно много, но те имат решение – за да разплетем възела, трябва да го разсечем, каза бившата червена депутатка.

София не е нито лява, нито дясна – София днес в обвита в корупция. Смятам да сложа край на това. Вотът е това, което паникьосва управляващите. Нека използваме тази възможност, за да променим ситуацията, каза още Мая Манолова.

"Нямам абсолютно никакво намерение да се занимавам с каквито и да е проекти. Нямам никакво намерение да се занимавам с партийно строителство. Това е фейк новина", заяви Мая Манолова в отговор на журналистически въпрос след представянето на кандидатурата ѝ.

В последните дни слухове в медиите свързаха името ѝ със създаването на нова партия, която щяла да бори статуквото в България. Манолова бе категорична: "Това е фейк новина!" Проблемите на София нямат цвят, каза още Манолова, но добави, че "няма как да забрани на партийни централи да я подкрепят".

Снимки: Агнес Методиева