Кристалина Георгиева: Китай се намира на икономически кръстопът

Свят
12:13 - 25 Март 2024
1299
Кристалина Георгиева: Китай се намира на икономически кръстопът

Китай е изправен пред следния избор - да се върне към старата си икономическа политика или да избере реформи, за да насърчи растежа. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Си Ен Би Си. 

"Китай се сблъсква с икономически кръстопът - да разчита на политики, които са работили в миналото или да актуализира политиката си за нова ера на висококачествен растеж", заяви Георгиева вчера на Форума за развитие на Китай в Пекин.

"С всеобхватен пакет от пропазарни реформи китайската реформа може да нарасне със значително по-бърз темп, отколкото при сценарий със запазващо се статукво", твърди тя, според подготвеното от Международния валутен фонд (МВФ) изявление.

Това може "да доведе до растеж от 20 на сто на реалната икономика през идните 15 години, в днешни условия това би означавало да се прибавят 3,5 трилиона долара към икономиката на страната",  добави тя.

Макар и страната да е регистрирала постпандемично възстановяване с растеж, надвишаващ 5 на сто през 2023 година, тя се сблъсква с фактори като слаб растеж на производителността и застаряващо население, според Георгиева. 

"В средносрочен план Китай ще продължи да има ключов принос за глобалния икономически растеж", добави тя.

На тазгодишния двудневен "Форум за развитие на Китай", започнал в неделя, високопоставени лица от азиатската страна очакват повече от 100 чуждестранни участници, включително главни изпълнителни директори на големи чуждестранни компании, както и лидери на МВФ и Световната банка.

По време на основната си реч на форума китайският премиер Ли Цян обеща да се положат усилия за насърчаване на "висококачественото развитие", "да се увеличат макроикономическите корекции" и разшири вътрешното търсене, според държавни медии. Той призова също за "по-високо равнище на отвореност",  за да се посрещнат предизвикателствата.

Високопоставени лица призоваха за допълнителна защита на компаниите с международно финансиране, тъй като чуждестранните инвестиционни потоци към Китай пресъхват.

На Световния икономически форум в Давос по-рано тази година Георгиева подчерта някои краткосрочни и дългосрочни предизвикателства, с които се сблъсква втората по големина икономика света, предупреждавайки, че Китай се нуждае от структурни реформи, за да насърчи растежа и да засили вътрешното потребление и доверие. 

Отделно МВФ съобщи през ноември, че очаква китайската икономика да нарасне с 4,6 на сто през 2024 година, предупреждавайки за продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти.

Георгиева наблегна вчера върху "най-неотложните краткосрочни предизвикателства" за Китай , които включват "преминаване на сектора на недвижимите имоти към по-устойчива основа и намаляване на дълговите рискове за местното правителство".

За да избегне този сценарий, Китай трябва да предприеме "решителни стъпки", за да завърши недовършени жилища поради фалита на строителни предприемачи и да намали рисковете от дълга на местното правителство, заяви шефката на МВФ.

По този начин страната може да "ускори решението на текущите проблеми на сектора на недвижимите имоти и да повиши потребителското и инвестиционно доверие", добави тя, информира БТА.