Кристалина пред Си Ен Ен: Последствия за Русия са опустошителни

Украйна
16:56 - 08 Март 2023
4029
Кристалина пред Си Ен Ен: Последствия за Русия са опустошителни

Икономическите перспективи за Русия след 2023 година са „доста опустошителни“. Това обяви в ефира на CNN пред водещата Попи Харлоу управляващият директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Думите на българката идват след като МВФ вече успя да си навлече критики за прогнозата, че Русия ще отбележи по-силен икономически растеж тази година от Обединеното кралство или Германия, въпреки нарастващия натиск от западните санкции.

„Когато вземете нашите прогнози в средносрочен план, това, което означават, е че икономиката на Русия ще се свие с поне 7 процента“, каза Георгиева в интервю, излъчено в сряда.

През януари МВФ прогнозира, че икономиката на Русия ще отбележи с 0,3 процента тази година и 2,1 процента през следващата. Това беше много по-оптимистично от последните прогнози както на Световната банка, така и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Икономистите от тези групи са отбелязали свивания от съответно 3,3 процента и 5,6 процента през 2023 г.

Дори собствената централна банка на Русия, която удължи спешния капиталов контрол с още шест месеца в понеделник, каза, че брутният вътрешен продукт може да се свие с 1 процент тази година.

Джефри Соненфелд, професор по мениджмънт в Йейл, написа в списание Fortune в понеделник, че „МВФ е прав заспал“ и повтаря пропагандата на руския президент Владимир Путин.
 
„По отношение на Русия, това наивно повтаря измислените от Путин прогнози за БВП, на практика канонизирайки и легитимирайки тези икономически митове без проверка“, казаха Зоненфелд и двама негови колеги, Стивън Роуч и Стивън Тиан. Зоненфелд поддържа списък на западни компании, които ограничават дейността си в Русия след нахлуването й в Украйна преди една година и призова фирмите да напуснат страната.

Георгиева каза пред CNN, че икономиката на Русия ще пострада с течение на времето, тъй като работниците емигрират и достъпът до технологии е отрязан, защото санкциите върху огромната й енергийна индустрия са се оказали влияние.

„Тази година това, върху което разсъждаваме, е, че Русия успя да насочи част от своите продажби на петрол извън пазарите на Европейския съюз“, каза Георгиева, имайки предвид успеха на Русия в пренасочването на доставките на суров петрол към Китай и Индия. „Това няма да има трайно въздействие върху руската икономика. Не виждаме Русия да се облагодетелства по някакъв начин от това, което причини на Украйна и на себе си“, допълва управляващият директор на МВФ.

След неотдавнашните европейски забрани за внос на пренасян по море руски суров петрол и петролни продукти, финансите на Москва показаха признаци на напрежение, коментира CNN. В понеделник руското правителство отчете бюджетен дефицит от 2,58 трилиона рубли (34 милиарда долара) за януари и февруари, в сравнение с излишък от 415 милиарда (5,5 милиарда долара) рубли през същия период на 2022 г. То каза, че приходите от петрол и газ са намалели на годишна база с 46 процента.
„Междувременно американската и европейската икономика се оказаха изненадващо устойчиви“, коментира Кристалина Георгиева. Тя посочи силата на тези пазари на труда и бързите действия на Европа за ограничаване на зависимостта от руската енергия.

„Всичко това допринася положително за нашите перспективи за растеж“, каза Георгиева. „Не виждаме глобална рецесия в графиците за тази година.“

Това обаче няма да възпрепятства глобалното забавяне, тъй като централните банки продължават своите кампании за сваляне на инфлацията от най-високите нива от десетилетия. МВФ очаква световното икономическо производство, което нарасна с 3,4 процента през 2022 г., да има ръст от 2,9 процента през 2023 г. И все пак според Георгиева е важно политиците да не облекчават преждевременно повишаването на лихвените проценти, за да не скочат цените отново. „Запазете курса“, посъветва Георгиева председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.