Кристин Лагард оглави Европейската централна банка

ЕЦБ отговаря за изпълнението на паричната политика на еврозоната

Свят
15:26 - 18 Октомври 2019
4187
Кристин Лагард оглави Европейската централна банка

Европейският съвет утвърди Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка с осемгодишен мандат. От 1 ноември тя заменя на поста Марио Драги.

На 2 юли 2019 г. Европейският съвет прие Кристин Лагард за подходящ кандидат за председател на Европейската централна банка. След това Съветът по икономически и финансови въпроси издаде официална препоръка на 9 юли 2019 г. Европейският парламент и Европейската централна банка предоставиха становищата си на Европейския съвет съответно на 17 септември и на 25 юли тази година.

От пресслужбата на ЕС в Брюксел напомнят, че член 283, параграф 2 от Договора за Европейския съюз предвижда, че назначенията в управителния съвет на ЕЦБ се извършват „от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство от лица с признат статут и професионален опит в паричната или банковата дейност има значение по препоръка на Съвета, след като се консултира с Европейския парламент и Управителния съвет на Европейската централна банка.”

"Изпълнителният съвет на ЕЦБ отговаря за изпълнението на паричната политика на еврозоната, както е определено от управителния съвет на ЕЦБ. Състои се от президента, вицепрезидента и четирима други членове. Всички назначени са с 8-годишен мандат, който не може да се подновява. Управителният съвет се състои от шест членове на изпълнителния съвет и управителите на националните централни банки на държавите-членки на еврозоната.