КРИЗА: Аптеките са в агония, малките затварят

Селата закъсват без лекарства заради липсата на кадри и безкрайните регулации на Здравната каса

У нас
21:00 - 13 Август 2024
3158
КРИЗА: Аптеките са в агония, малките затварят

В състояние на агония са аптеките в повечето малки населени места, много от собствениците първо правят опит да продадат бизнеса си и след като не успяват - го закриват, коментират фармацевти от различни градове на страната. Като основна причина те посочват липсата на кадри и многото регулации на Здравната каса.

Хората с хронични заболявания, които живеят в села и градове без аптеки се оплакват, че трудно си набавят медикаменти. В общините, където няма аптеки, част от хората, които имат нужда от лекарства, пътуват, други използват свои близки, трети получават медикаменти чрез лица, събиращи рецепти, които изпълняват в близки градове. Пазарът е силно регулиран, но част от регулациите могат да бъдат променени. Онлайн търговията и разпределението на медикаменти чрез куриери трябва да бъдат улеснени”, коментира Петя Георгиева от Института за пазарна икономика.

Повече от 50 аптеки са затворили за една година, съобщи пред "Труд" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта.

През миналата година общините, в които няма нито една аптека, са се увеличили с две и вече са 22. В още 42 общини има само една. Общият брой на аптеките е намалял до 3252 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Според данни на фармацевтичния съюз разположението на аптеките в страната е концентрирано в големите общини и големите населени места - в София те са 725, в Пловдив - 219, a във Варна - 181.

Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

Идеята за поставяне на автомати за лекарствени продукти извън територията на аптеката среща огромна съпротива от фармацевтичната гилдия. В момента такива може да има само ако са разположени в самата аптека, което е безполезно по отношение на проблема с липсващите аптеки в малките населени места.

Мобилни аптеки неформално съществуват в някои общини, организирани по собствена инициатива, в които обичайно има фармацевт и/или сестра.