Кризата с отпадъците задълбочава мизерията в Газа

Свят
15:04 - 17 Юли 2024
782
Кризата с отпадъците задълбочава мизерията в Газа

Булдозери минават през купчините отпадъци, но жителите в Палестина не намират облекчение, докато децата им пресяват боклука по улиците на Газа в условията на нарастваща санитарна криза, която задълбочава мизерията на войната, пише Ройтерс.

„Не можем да спим, не можем да ядем, не можем да пием, миризмата ни убива“, казва Ахмед Шалула, един от многото разселени палестинци, който е от град Газа и живее в Хан Юнис.

Палестинците се сблъскват с една криза след друга, откакто през октомври избухна конфликтът между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас. Освен от израелските въздушни удари, обстрел и сухопътна офанзива, палестинците са изправени от недостиг на храна, гориво, вода, лекарства и функциониращи болници.

В бедния анклав - едно от най-гъсто населените места в света - се трупат боклуци. През нощта хората не мога да спят заради комарите, а някои от тях се заразяват с болести като краста, казва Шалула.

„Призоваваме общината на Хан Юнис да премахне отпадъците.“

Но призивът за правителствени услуги е пожелателен в Газа след деветмесечна война, която избухна, когато Хамас нападна Израел, убивайки 1200 души и вземайки около 250 души за заложници, според израелските данни.

Израел отговори с офанзива, в резултат на която са загинали повече от 38 000 души, според здравните власти в Газа.

Хан Юнис е вторият по големина град в Ивицата Газа, в който живеят 2,3 млн. души.

Щетите от войната и недостигът на гориво са създали проблем с отпадъците, заяви Омар Матар, служител, отговарящ за извозването на твърдите отпадъци в община Хан Юнис.

„Натрупването на отпадъци доведе до неприятни миризми, разпространение на насекоми и гризачи, както и до изтичане на течности от отпадъците към подземния воден резервоар“, каза той.

Резервоарът е основният източник на питейна вода за жителите на Хан Юнис. В по-голямата част от Газа няма чиста вода.

„Това сметище не е било правилно проектирано, за да спре изтичането на отпадъчни течности в подземните води“, казва Матар.