Кризисен щаб в Пловдив заради пламналото сметище: Затваряйте прозорците и излизайте с маски

Завишение на фини прахови частици отчитат последните данни на мобилните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите

Актуални новини
11:00 - 02 Август 2024
1224
Кризисен щаб в Пловдив заради пламналото сметище: Затваряйте прозорците и излизайте с маски

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свиква Областния кризисен щаб заради пожара на сметището в Цалапица, съобщиха от Областната администрация на Пловдив.

Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов в момента е на мястото на пожара, а тежка техника и водоноски на ОП "Чистота" подпомагат работата на огнеборците. Ситуацията продължава да се следи и всички институции работят координирано за потушаването на огъня, допълват от Общината.

Около 17:30 часа вчера на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци до село Цалапица, община "Родопи", възникна пожар. Пламъците обхванаха площ от около 15-16 декара. На помощ беше извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето. Вследствие на пожара имаше силно димоотделяне.

Тази сутрин и Пловдив и околните селище осъмнаха под димна пелена. 

"Димът от горящото сметище край Цалапица достигна Пловдив и околните населени места. Беше очаквано сутринта рано димът да се стели по коритото на река Марица и да достигне града", коментира началникът на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов.

Завишение на фини прахови частици отчитат последните данни на мобилните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Пловдив, разположени в Стамболийски и Пловдив, съобщи областният управител на град Пловдив проф. Христина Янчева след разговор с директора на инспекцията Ивайло Йотков. "При норма 50 фините прахови частици са 70", съобщи проф. Янчева пред БНР.

Завишението на стойностите е вследствие от пожара на сметището в село Цалапица, който избухна миналата вечер. От РИОСВ - Пловдив уточниха, че останалите показатели са в норма.

"Препоръчва се затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечно болните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски", допълни областният управител след разговор с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив д-р Аргир Аргиров.

Гасенето на пожара на сметището продължава и в момента. Той е ограничен и по информация на главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН)-Пловдив днес се очаква пламъците да бъдат потушени. На терен работи тежка техника, която започва запръстяване.