Кризисният щаб: Газ на каква да е цена не върши работа на бизнеса и хората

Интерконекторът е бил оставен без всякакъв контрол, твърди Капитан Газпром

Политика
13:06 - 22 Август 2022
3212
Кризисният щаб: Газ на каква да е цена не върши работа на бизнеса и хората

Натрупаните проблеми в енергетиката са много. Това констатира служебният вицепремиер Христо Алексиев на брифинг след заседание на кризисния ресорен щаб в Министерския съвет. По думите му цялата държава е мобилизирана в завършването на интеконектора за газовата връзка с Гърция, а приоритет сега е стабилизирането на "Булгаргаз". 

А задачата пред кабинета била да осигури газ на поносими цени за бизнеса и бита. "От октомври газ няма. И освен това трябва да се осигурят и количества, и цените им", каза Алексиев. А за целта кризисният щаб викнал на съвещанието и синдикатите, и бизнес организациите. 

"Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и населението. Договорихме се, ако има предложения за компенсации, те да бъдат пратени, да се подготвят за внасяне в следващото Народно събрание. Но дотогава трябва да работим по параметър "поносима цена", каза вицето на Гълъб Донев. И си постави за задача до края на август необходимите количества да бъдат осигурени. 

А да се включи в очертаването на черните краски в енергийната картина се включи и станалият известен като Капитан Газпром - ресорният министър в служебното правителство Росен Христов. "Интерконекторът е бил оставен без надзор и в строителството, и в документацията", твърди той, въпреки уверенията от самата ICGB-компанията възложител на проекта пред самия президент Румен Радев, че интеконекторът е на практика готов. 

"В допълнение имаме редица длъжници на "Булгаргаз", като "Топлофикация-София", която няма как да се издължи, а напротив - ще задлъжнява с 300 милиона лева на месец до края на годината", обяви скандално той. 

Христов се оплака, че кризисният щаб е бил принуден да работи в тотален хаос, за да добие информация. "Успяхме да нормализираме част от нещата, а за другите сме осигурили план за действие. Спираме да гоним топката и се фокусираме върху оптимизация на доставките и приемлива цена за бизнеса, защото количествата за септември и за част от октомври са осигурени", твърди той. И намекна за борба за системни доставки (политическото говорене за това отвежда или към допълнителни количества азерски газ, или към възобновяване на преговорите с "Газпром" - б.р.). 

Очаквайте още подробности!