Ксеноботи – първите живи роботи

Страшни ли са за човечеството?

Мистика
18:14 - 16 Януари 2020
4458
Ксеноботи – първите живи роботи

През 2014 година световноизвестният учен Стивън Хокинг предупреждава, че изкуственият интелект може да превърне Земята в ад. Почти никой не се вслушва в предупреждението му засега. Така е и с група учени от Университета във Върмонт, които преди дни съобщиха за свое ново постижение – те успяват да създадат първите живи роботи, т.е. биороботи, които наричат ксенобот.

Ксеноботите са създадени на базата на клетки от ембриони на жаби, превърнати в интелигентни биомашини, който може да бъдат програмирани за всякаква функция. Този жив програмируем организъм е в състояние да се регенерира и независимо да се възстанови. Ръководителят на проучването Джошуа Бонгард отбелязва:

„Такива биороботи могат да извършват много полезни операции за хората, например да пътуват през човешкото тяло, за да го очистят и лекуват. По-големите биороботи ще събират микропластика в океаните, ще идентифицират радиоактивни зони и много други. Тоест, това ще бъде почти живо същество, напълно различно от всеки вид, създаден от природата. Подобно откритие обещава на човечеството големи и светли перспективи”.

Не всички учени по света са възхитени от този „пробив” в науката. Възраженията са, ако тези ксеноботи се научат не само как да се възстановяват, но и да се размножават, те могат да превземат умовете на хората. Подобен свръхум може да стане не творец, а унищожително чудовище.

Разбира се, всички тези страхове засега са безпочвени, но защо има толкова много фантастични книги и филми за опасностите от изкуствения интелект? Мъдреците отдавна са казали, че самият човек не може да измисли нищо, той просто черпи знания от универсалната вселенска съкровищница със знания. Нима в тази съкровищница има  информация за възможно унищожаване на човечеството от роботи?