Кулата Нагакин отива в историята

Пътешествие
21:18 - 27 Май 2022
5330
Кулата Нагакин отива в историята

Световноизвестната кула Накагин (Nakagin Capsule Tower), представляваща сграда като авангардна пчелна пита от кутии, и определяна като един от шедьоврите на съвременната архитектура, отива в историята, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя ще бъде демонтирана, а част от 140-те капсули ще бъдат запазени и изпратени като експонати в музеи по целия свят.

От няколко месеца в Токио тече подготовката за разчистване на околните райони за безопасно демонтиране на една от забележителностите край търговския район Гинза.

Първата капсула ще бъде премахната през следващите няколко седмици.

Построена през 1972 г., 13-етажната сграда символизира архитектурното движение "Метаболизъм". Кулата е проектирана от Кишо Курокава, чиято идея е, че градовете и сградите винаги да се променят, отразявайки живота, в ритъм с човешкото тяло.

"Никой не съществува, отделен от мислите на хората около него. Всичко възниква чрез съвкупност от причини. Всички неща са взаимосвързани. В съответствие с този принцип, нашата цел е да изградим идеален свят, стъпка по стъпка", пише Курокава в книгата си от 1994 г. "Философия на симбиозата".

Курокава умира през 2007 г. на 73 години.

Въпреки че кулата е поразителна като външен вид и концепция, сградата не отговаря на съвременните строителни указания и се налага да бъде демонтирана.