Кулеба: Политиците против военна помощ създават проблеми за страната си

Украинският външен министър добави, че към момента страната му оценява като нисък риск от използване на ядрени оръжия от страна на Русия

Новини
21:06 - 20 Април 2022
2293
Кулеба: Политиците против военна помощ създават проблеми за страната си

Позицията на българското правителство е странна - някои членове са "за", а други "против" изпращането на военна помощ за Украйна, така че е в ръцете на българския кабинет да реши дали да предостави оръжие или не. Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Всеки път, в който ни се отказва военна помощ, това са повече възможности за Русия да убива наши граждани, да унищожава домовете им и да ограбва собствеността им. Така че тези, които говорят открито или тайно срещу изпращането на оръжия в Украйна, споделят вината", заяви Кулеба.

Той се обърна към политиците, които говорят против осигуряването на военна помощ за Украйна: "Тези, които говорят против предоставянето на оръжия, създават проблеми за собствената си страна. Ако войната не приключи, бежанският и икономическият натиск ще се увеличават, така че във ваш интерес е да ни помогнете - бежанците ще се върнат у дома си и мирът ще бъде възстановен", подчерта той.

Украинският външен министър добави, че към момента страната му оценява като нисък риск от използване на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна и призова хората да не се поддават на страха.

"За момента мислим, че рискът е нисък. Разбира се, не знаем какъв ще е вдругиден, но не трябва да позволим на страха да диктува как да се държим. Това би означавало, че Русия вече е победила", заяви Кулеба.

Той очерта нещата, за които страната му не е склонна да направи компромис в преговорите с Русия: "Украйна няма да се откаже от териториалната си цялост, от правото си сама да решава външната си политика. Няма да позволим на руската армия да остане в териториите, окупирани след 24 февруари - това са червени линии, които не можем да прекосим. Преговорите започнаха с ултиматум от Русия - когато Русия престане да поставя ултиматуми, а започне да предлага решения, може да имаме някакви резултати", каза той.

Дмитро Кулеба сподели още, че семейството му се намира на безопасно място и той няма да прекара великденските празници с тях.

"Искам да пожелая Светъл Великден и мир на всички българи. И имам християнска молба - молете се за Украйна и накарайте вашите политици да вземат правилното решение!", каза той.