Култовият мюзикъл "Цигулар на покрива” отново на сцената на Музикалния театър

Бродуейският шедьовър ще се играе само на 24 и 25 февруари поради голям зрителски интерес

Култура
11:22 - 22 Февруари 2024
1222
Култовият мюзикъл "Цигулар на покрива” отново на сцената на Музикалния театър

Култовият мюзикъл "Цигулар на покрива” се завръща в Националния музикален театър, научи Lupa.bg. Големият интерес на зрителите към постановката качва отново на сцената бродуейския шедьовър само на 24 и 25 февруари.

“Цигулар на покрива” е разказ за общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва. Затова този музикален разказ е едновременно смешен и тъжен, в него има и лудост дори – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба, споделят от оперетата.

Христо Сарафов ще бъде в една от коронните си роли – на млекария Тевие, а в образа на неговата сценична съпруга ще му партнира още едно добре познато име – Калина Ангелова. Млад, но звезден ще е съставът и на трите им „непокорни“ дъщери – Илона Иванова, Теменужка Трифонова и Християна Лоизу, както и на техните кандидат – женихи - Владимир Грудков, Денко Проданов и Георги-Маноел Димитров. На диригентския пулт ще бъде маестро Юли Дамянов.

Участват още изключителни солисти, както и хорът, балетът и оркестърът на Националния музикалния театър.

Христо Сарафов в ролята на Тевие

Режисьор на тази мащабна постановка е Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е на сънародника му Мирослав Табачки, художник на костюмите е Исидора Молес, която също е от Сърбия.

За мюзикъла:

„Какво е “Цигулар на покрива”?

– Шагал?

– Не. Цигуларят на покрива е евреин, който е винаги по-близо до небето, отколкото самият покрив.”

Заглавието на мюзикъла „Цигулар на покрива“, покорил сърцата на милиони зрители по целия свят, е избрано в чест на знаменитата картина на Шагал изобразяваща цигулар стъпил върху покрив на къща.

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов вместо да слушат дълга – повече от 50 години след премиерата си – трогва хората от различни националности и религии.

Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. А в моментите на най-големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след друга.

Картината на Марк Шагал, изобразяваща цигулар на покрива

За триумфа на мюзикъла важна роля изиграва и уникалната хореография на Джеръм Робинс (хореографът на „Уестсайдска история”), в която се преплитат еврейски традиционни танци и украински гопак.

В историята на американския музикален театър творческият тандем Джери Бок – Шелдън Харник остава благодарение на този свой шедьовър. Премиерата на  „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година.

Постановката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. През 1965 година мюзикълът спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно „Цигулар на покрива“ е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.

Калина Ангелова и Людмила Козарева

 

Мюзикълът “Цигулар на покрива” не е загубил своята популярност и до днес. Признат за класика в жанра, той продължава да се играе на много професионални и любителски сцени по цял свят. Редовно се възобновява на Лондонския Уест Енд и в музикалните театри на Бродуей. Любопитно е, че по него всяка година се правят около 500 любителски постановки само в Съединените щати.

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика на Джери Бок и ярките музикални номера – един от които е запомнящата се начална хорова сцена „Традиция”.

Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „За живота” (L’Chaim), както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки.

А песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той спокоен и щастлив човек – „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man) – е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 г.