Кунчев с подробности за новия смъртоносен хепатит

Доц. Мангъров както винаги смята, че всичко е наред

Общество
13:05 - 27 Април 2022
2594
Кунчев с подробности за новия смъртоносен хепатит

Нов вид хепатит е регистриран вече в  няколко държави в Европа. Последният случай е от Румъния, като засегнати са най-вече деца до 5-годишна възраст. Заради все повечето потвърдени случаи българските здравни власти започват изследване на съмнителни проби., съобщава Нова телевизия.

Засега у нас такива случаи няма доказани, но заради увеличаващия се брой на случаите в Европа главният държавен здравен инспектор е разпоредил на РЗИ активно да изследват за такива случаи като пробите ще пристигнат тук в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести

Броят на случаите на непознатия вид хепатит започват да растат, а това изправи накрак здравните власти.

„Регистрирани са вече над 170 случая на хепатит с неизяснена етиология, които засягат основно деца. Деца  от едномесечна възраст до 16-годишна възраст”, твърди професор Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

„Характерното е, че не е обикновения нормален познат  хепатит и въпреки това е тип хепатит с жълтеница, отпадналост, всички прояви”, посочва доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според специалистите е притеснителен броят на тежките случаи. „В част от случаите заболяването е протекло тежко, тоест 17 от 169 деца са стигнали до  трансплантация, а едно е загинало. 10 процента е сериозен процент. При хепатит Б процентът на тези, които са тежко протичащи е около 4 процента”, заяви доц. Атанас Мангъров, инфекционист.

Затова сега най-важно е откриването на причинителя и има ли връзка между различните случаи. „Има съмнения за един от многото видове аденовируси. Адено щам е рядко срещан и се предава по въздушно-капков път”, твърди доцент Кунчев.

„При около половината от случаите не се касае за неизяснена етиология, тъй като е доказана инфекция с аденовирус, а няколко случая са и със COVID-19”, допълва професор Христова.

Засега у нас няма доказан случай. Все пак започва засилено изследване на проби. Новината  притесни родителите, които тъкмо взимат глътка въздух след пандемията от COVID-19.

“Надявам се в близко бъдеще да има повече информация, за да можем и ние родителите да бъдем по-спокойни за децата си”,заяви Ивелина, родител.

Дотогава Ивелина, която е майка на близнаци в първи клас, може да ги посъветва единствено да спазват по-добра лична хигиена.”Старая се да ги уча от малки да си мият ръцете след прибиране вкъщи, да не се хранят с мръсни ръце и най-основните неща, не смятам, че трябва да се вглъбяваме”.

Това е съветът и на лекарите. А доцент Мангъров е категоричен, че болниците ни са подготвени да поемат подобни случаи. „Специфично лечение няма и се води само диета, рехидратация, режим и чакане”. Очаква се повече информация за  новия вид хепатит да излезе до края на седмицата.