Курц: Германия е копирала плана ни за облекчаване на карантината

ЕС
17:59 - 22 Април 2020
3284
Курц: Германия е копирала плана ни за облекчаване на карантината

Австрия е толкова успешна в забавянето на разпространението на коронавируса, че други държави и по-специално Германия, са прекопирали плана й за облекчаване на карантината. Това заяви днес консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц, предаде Ройтерс.

Алпийската държава рано предприе мерки срещу епидемията и преди повече от месец затвори ресторанти, барове, театри, по-маловажни магазини и други места, където се събират много хора. Гражданите бяха призовани да си останат у дома и да работят от вкъщи, когато е възможно.

Тези карантинни мерки допринесоха за ограничаване на дневния темп на нарастване на заразените до по-малко от 2 % и Австрия досега е регистрирала 510 починали от заразата, колкото някои по-големи страни обявяват ежедневно. Германия предприе подобни мерки и двете страни имат приблизително еднакви темпове на нарастване на смъртните случаи, допълва БТА.

В изказване пред долната камара на парламента Курц изтъкна, че много страни, сред тях и Германия, са възприели "стъпка по стъпка" австрийския подход - не само карантинните мерки, но и плана за постепенно възстановяване на различните дейности. Това показва, че взетите от правителството мерки са били правилни, каза Курц.