Курц: Свобода на пътуванията? Чак след като имаме ваксина!

Актуални новини
07:43 - 06 Април 2020
3840
Курц: Свобода на пътуванията? Чак след като имаме ваксина!

В интервю за два големи провинциални вестника - "Залцбургер нахрихтен" и "Клайне цайтунг", австрийският канцлер Себастиан Курц подготвя гражданите за необходимата промяна в навиците им да пътуват по света. "Неограничена свобода на пътуванията, такава каквато я познавахме, няма да има докато не разполагаме с ваксина или с ефикасни медикаменти", заявява категорично канцлерът.

По-нататък Курц подчертава, че не може да си представи да бъде победена болестта в Австрия, а след това безотговорно да бъде внесена отново в страната от други държави. Като дългосрочна цел той посочва отварянето на европейските граници, като предупреждава, че в сегашната извънредна ситуация не бива да се правят прибързани погрешни стъпки.

За овладяване на коронакризата ще са необходими още много дисциплина и ограничения, добавя канцлерът. Очаква се в близките часове на пресконференция да бъде съобщено кога и дали в близко бъдеще ще настъпи първото облекчаване на ограничителните мерки.


Външният министър Александър Шаленберг днес също се изказа по повод свободно пътуване след кризата и в съобщение за пресата се обяви за рестриктивни мерки, подкрепяйки позицията на канцлера. "Дори след като преодолеем кризата в Австрия, няма да можем да се върнем веднага към неограничена свобода на пътуванията", се казва в съобщението.

"Трябва да изхождаме от факта, че някои държави ще имат нужда от продължителен период, за да поставят вируса под контрол и затова ще бъдат причислявани към рисковите райони." И по-нататък: "Следва да предотвратим нова вирусна вълна, до която води преждевременната неограничена свобода на пътуванията".

Днес отношение по въпроса взеха и представители на опозиционните партии Австрийска партия на свободата /АПС/ и НЕОС. Абсолютното затваряне на Австрия до 2021 година е немислимо от лични, икономически и политически причини, това е мнението на Гералд Лоакер, говорител по здравните въпроси на НЕОС, тъй като по думите на експерти до разработването на ваксина ще мине поне една година.

Не по-малко загрижен се показа и шефът на парламентарната група на АПС Херберт Кикъл. В разговор с представител на информационната агенция АПА той съзира в изказванията на канцлера Себастиан Курц разбирания, подобни на схващанията в ГДР, за които в Европа се смяташе, че са преодолени отдавна.