Куриоз: Тенчо Попов бил бит от жена си след пускането от ареста

Куриози
14:44 - 27 Ноември 2020
7862
Куриоз: Тенчо Попов бил бит от жена си след пускането от ареста

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата да му плати над 20 000 лева обезщетение заради незаконното обвинение по делото за подкуп, по което беше показно арестуван, съден и оправдан, заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. А от заседанието по делото в СГС стана ясно, че свидетел по него е бил и очевидец на следното: Тенчо Попов се прибрал вкъщи от ареста и жена му Антоанета го нападнала да го бие, с която впоследствие се разделили. 

Решението е на Софийския градски съд (СГС), където Попов е завел второ дело за обезщетение след скандалния процес, който приключи преди пет години със заключение на Върховния касационен съд (ВКС), че случаят е емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров, пише правният сайт "Лекс". 

Още през 2016 г. Тенчо Попов и съпругата му Антония осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да им плати 14 000 евро обезщетения – 10 000 евро за Попов и 4000 евро за Попова. Според ЕСПЧ с ареста и разследването срещу Попов, България е нарушила забраната за нечовешко и унизително отношение, презумпцията за невиновност и правото на личен живот.

Сега обаче финансистът е завел иск за 60 000 лева и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В него той отново припомня, че на 1 април 2010 г. е бил брутално арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, като полицаите са използвали прекомерна сила и са му нанесли телесни повреди, а задържането е било заснето от МВР и разпространено в медиите. От разпространените тогава снимки на МВР се виждаше как Попов е проснат по очи на земята, а освен с репликата, че Николай Цонев е „абсолютен престъпник“, случаят се запомни и с думите на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, който заяви: „Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство“.

Попов посочва, че е стоял близо два месеца в ареста, а да работи в държавната администрация и държавни дружества е станал невъзможно. Той твърди, че по това време е търпял неимоверни болки и страдания от раздялата със съпругата му, преживял и сериозни притеснения заради влошено здравословно състояние на майка си, а делото му причинило унижение и злепоставяне, които чувства и до днес.

Съдът е разпитал трима свидетели, които разказват колко тежко е понесъл публичния процес срещу него. Един от тях разказва, че когато Попов бил пуснат от ареста и се прибрал вкъщи, съпругата му била ядосана, нападнала го и посегнала да го бие.

Друг пък разказва за случай, в който вървели с Попов в центъра на София, където добре облечен мъж с изненада се обърнал към него: „А, Тенчо, ти какво правиш тук?“, на което Попов отвърнал, че не разбира какво го пита. „Ами ти трябва да си в затвора, защото на престъпниците мястото им е в затвора“, отговорил мъжът.

Съдия Петя Алексиева от СГС приема за доказани вредите, които Попов претендира, че е изтърпял покрай делото, продължило близо 5 години. Според нея обаче справедливото обезщетение за тях би било 40 000 лева. Заради спечеленото дело в Страсбург, СГС решава, че трябва и допълнително да намали присъдената сума, защото Попов вече е бил частично обезщетен за причинените му вреди.

„Тази сума следва да бъде намалена със присъдената от ЕСПЧ сума от 10 000 евро, в левова равностойност 20 441,70 лв., тъй като с тази сума са обезщетени част от претърпените от ищеца неимуществени вреди от незаконно воденото срещу него наказателно производство, а именно: за това, че е бил подложен на унизително отношение от полицейските служители при задържането, за това че разследването не е водено достатъчно бързо и с необходимото усърдие, за нарушение на чл.8 от Конвенцията по отношение на медийното отразяване на ареста на ищеца Тези вреди са част от претърпените от ищеца в рамките на воденото срещу него наказателно производство и тъй като вече са обезщетени следва да бъдат приспаднати“, пише съдия Алексиева и изчислява, че крайното обезщетение за Попов трябва да е 20 441,70 лв. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това е пореден иск на някой от тримата подсъдими по шумното дело, с който прокуратурата е осъдена да плаща обезщетения заради незаконните обвинения. Още преди две години Николай Цонев осъди държавното обвинение да му плати 100 000 лева. Още е висящо делото на съдия Петър Сантиров, по което на втора инстанция апелативният съд му присъди обезщетение от 200 000 лева. Миналата година обаче ВКС върна делото, за да бъде направена разширена медицинска експертиза, която да покаже дали здравословното състояние на Сантиров се е влошило заради процеса, за да бъде преценено колко точно е справедливата компенсация за него.