Лавината помете Пламъците в дербито на НХЛ

Колорадо спечели домакинството си на Калгари с категоричното 3:0

Спорт
10:52 - 14 Март 2022
1133
Лавината помете Пламъците в дербито на НХЛ

Вратарят Дарси Кюмпер направи невероятните 46 спасявания и даде своя решаващ принос за победата на изненадващия лидер в НХЛ през сезона Колорадо с 3:0 у дома над Калгари. Колорадо има 89 точки на върха в цялата Лига, докато Калгари също извън доста очаквания е на върха в Тихоокеанската дивизия със 79.

Това е четвърти мач през този сезон със суха мрежа за Кюмпер: „Наистина съм късметлия да пазя на този страхотен отбор и да играя с тези големи играчи пред мене. Всяка вечер те правят мачовете доста лесни за мене и заедно се забавляваме с победите“.

Нейтън Маккинън вкара два гола за успеха, а Мико Рантанен добави гол и асистенция. На другата врата Дан Владар спаси 29 изстрела, а Флеймс претърпяха първа загбуа от три мача насам.

Maккинън даде преднина на Колорадо в 9:55 минута на първата третина, когато взе бекхенд-пас през центъра на Рантанен, влезе през лявата зона и вкара за 1:0 при числено превъзходство.

Маккинън заби и второто попадениe в 4-ата минута на третата част, което е негов 12-и гол в последните 13 срещи, след като в първите 32 от редовния сезон беше отбелязал 9. Рантанен вкара за 3:0 в 18:22 минута на третата част на празна врата.

Лос Анджелис Кингс също постигна победа благодарение на вратаря си Джонатан Куик, който спаси 30 изстрела в своя мач номер 700 – в редовното и допълнителното време, както и още при наказателните удари. И помогна за успеха с 3:2 след дузпи над Флорида Пантърс, които спряха победната си серия на 5.

С днешното си постижение той става четвъртият вратар, роден в САЩ, който стига границата от 700 мача след тоталната легенда Джон Ванбийсбрук (882), Райън Милър (796) и Том Барасо (777).

Лос Анджелис влезе в мача след две поредни загуби, в това число 0:5 от Сан Хосе Шаркс. За тях обаме днес вкараха Расмус Купари и Мартин Фърк, а при дузпите точни бяха Адриан Кемпе при третия удар и Тревър Муур при петия.

В техните редици заради контузии липсваха Виктор Арвидсон, Дъстин Браун, Дрю Дъфти и Майки Андерсън.

За Флорида Пантърс, които са 2-и в Източната конференция след Каролина, се разписаха Eeту Луостаринен и Брандън Монтур. Лос Анджелис увеличи точките си на 74 и се доближи на 5 от лидера в Тихоокеанската дивизия Калгари.

Изненадващо Торонто отстъпи с 2:5 на свой лед на намиращия се на дъното в тяхната Атлантическа дивизия отбор на Бъфало. „Кленовите листа“ пропуснаха да се доближат до Тампа Бей, катоимат 79 точки на 3-ата позиция, изоставайки на 3 от отбора пред тях. Бъфало е 6-и с 48 на цели 7 след Детройт.

Вини Хиностроца вкара два гола и подаде за още един в „Класиката Тим Хортънс“ – шестият мач между двата отбора, който се играе на открито. Хиностроца направи 3:2 в 5:16 минута на третата част, влизайки от лявата зона. Острият му изстрел мина между вратаря Петер Мразек и гредата, изненадващо за мнозина.

Пейтън Кребс вкара два пъти за победителите, Тейдж Томпсън добави гол и пас. А вратарят им Крейг Андерсън спаси 34 изстрела за четвъртата победа на отбора в последните 6 мача.

Остън Матюс също вкара за Торонто, което беше негов 45-и гол през сезона и той остава лидер при стрелците в НХЛ.

Тампа Бей събра 82 точки и подгони Флорида, които са с 4 пред тях на върха в Атлантическата дивизия, след като победи Ванкувър с 2:1. Руският вратар на победителите Андрей Василевски спаси 45 удара към вратата си. След като бяха сразени с 1:4 от Едмънтън, днес играчите от Юга стигнаха до успеха с точните попадения на Виктор Хедман и Рос Колтън. Хедман откри още в 3:26 минута на мача, след като видя, че вратарят Татчър Демко не е на мястото си, излязъл да се намеси при рикошет. Колтън вкара в 5:06 минута, след като Кори Пери открадна шайбата и му подаде. Още преди да изтече първата третина можеше да стане и 3:0, но попадението на Стив Стамкос беше отменено заради засада.

Важна победа в стремежа си да стигнат до елиминациите постигнаха играчите на Уинипег Джетс – 4:3 над Сейнт Луис след продължения. Пиер-Люк Дюбоа осигури успеха на домакините с точен изстрел в 2:25 минута на продължението. Дюбоа вкара от дясната зона, след като направи двойно подаване и беше изведен от Николай Елерс.

Въпреки поражението, Сейнт Луис остава на 2-о място в Централната дивизия със 76 точки, докато Уинипег е с 64 в същия поток.

Сейнт Луис повеждаха с 1:0 и 2:1, но накрая трябваше да изравняват за 3:3 чрез Брейдън шен в 7:33 минута на третия период. За домакините точни бяха Елерс, капитанът Майк Шийфеле и Кайл Конър.