“Медиана”: Сигурен балотаж в София

Фандъкова засега има лека преднина, няма да се избере кмет на първия тур

Новини
08:57 - 21 Октомври 2019
4965
“Медиана”: Сигурен балотаж в София

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова (27,8%) има преимущество от 3,5% пред основния си конкурент Мая Манолова (24.3%), но изборите в столицата ще се решат на балотажа на 3 ноември. 

Третата позиция ще е за Борислав Игнатов, който получава близо 10% от гласовете на избирателите, а патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров.

Това показва социологическо проучване на агенция "Медиана", оповестено днес. То е проведено в периода 14 - 19 октомври сред 551 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори, като информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването е финансирано със собствени средства.

Според "Медиана" местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство в общинския съвет.

Заключението на социолозите е, че на база на изследването не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара.

"До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати", посочват още те. Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура.

На изборите на 27-и октомври може да се очаква висока изборна активност - близо 60%.