"Престрелки" по време на първия тв дуел Манолова-Фандъкова

Политика
12:27 - 13 Октомври 2019 (обновена)
7440
"Престрелки" по време на първия тв дуел Манолова-Фандъкова

Водещите кандидати за кмет на София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се срещнаха за пръв път в тв ефира по време на настоящата предизборна кампания, за да дебатират своите приоритети. Двете дами се отправиха взаимни обвинения и макар че между двете имаше остра словесна престрелка те не излязоха извън добрия тон. Йорданка Фандъкова и Мая Манолова гостуваха в "Беновска пита", а дебатът бе предаван на живо по Канал 3.

"Подавам ръка на Йорданка Фандъкова и искам да сключим споразумение, че която и да спечели изборите ще изпълни няколко важни приоритета. За 100 дни да отвори Столична община за гражданите, да има публичност и прозрачност на търговете, както и недискриминационност". Това заяви Мая Манолова в началото на дебата с Йорданка Фандъкова.

"Най-важното е от какво има нужда София – да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения, каза от своя страна Йорданка Фандъкова. Да завършим стратегическите проекти – околовръстния път, метрото и връзките към околовръстен път. Кварталите, въздухът и чистотата на въздуха също. София е един от градовете, които привличат големи инвеститори, имаме големия шанс да привлече голям технологичен инвеститор", изтъкна Йорданка Фандъкова.

"Качество на въздуха е най-важния проблем и най-трудно се решава. Работим от 2011 г. изпълняваме програма – информация, намаляване на трафика, подмяна на печките на дърва и въглища и разширяване на зелената система. Подобряване на градския транспорт, г-жа Манолова знае, че работим по проекта. До края на годината хората ще могат да следят качеството на въздуха чрез 22 станции", подчерта Фандъкова.


"Аз нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия, а тази на гражданите", каза от своя страна Мая Манолова. "Тя се обогатява с различни конкретни предложения. Ще изпълня предложението за всяко дете да има детска градина и ясла в София, така че след 4 години децата да не са извън детските градини", посочи тя.

"Презастрояването е един от най-големите проблеми на столицата. Не трябва частни интереси да разрушават междублокови пространства. Очаквам регистър на собствениците и намеренията за строене, колко ще струва това. Държавата ще се включи в попълването на този фонд. Правото на собственост трябва да бъде защитено и единствения начин е обезщетяване. Замитането на проблема не е решение", подчерта Мая Манолова.

Според регламента, обявен от водещата Илиана Беновска, Йорданка Фандъкова и Мая Манолова говориха по минута по 5 теми - по 2 избрани от кандидатките за кмет, плюс една, посочена от екипа на "Беновска пита".

Йорданка Фандъкова избра темите "Качество на въздуха" и "Градска среда", Мая Манолова подбра "Топлофикация-София" и "Обществени поръчки". Петата тема е екипът, с който ще работят при победа на Местни избори 2019.

Последваха въпросите - по 4, зададени от двете кандидатки за кмет на София, след тях и на Илиана Беновска.

Запитана дали евентуален неин успех на Местни избори 2019 би гарантирал довършването на третия мандат на Бойко Борисов, Фандъкова отговори: "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. Аз съм се явявала три пъти на такива избори с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания. Да, аз имам много ясна политическа ориентация. Имам много ясни ценности, които не съм променяла през съзнателния си живот и нямам никакви намерения да го правя, независимо за каква позиция кандидатствам. Кандидатствам ясно за позицията кмет на София. София е градът и каузата, която мен ме интересува и съм работила за нея цял живот. Стоя като мажоритарен кандидат, отделно зад мен стои и се надявам с мен да работят и кандидатите за ГЕРБ и СДС. Имам много ясен профил", подчерта Фандъкова.

От своя страна настоящият кмет на София попита бившия омбудсман дали ще изпълнява предизборната кампания на БСП и доколко е зависима от червената партия. Мая Манолова отговори, че е напуснала БСП при избора си за омбудсман преди 4 години. Някогашното червено острие обаче веднага атакува Фандъкова с думите, че за разлика от нея винаги е поемала отговорност и ако бъде избрана за кмет няма да се крие зад заместниците си, както прави настоящият кмет.

Снимки: Канал 3

Водещата Илиана Беновска попита и двете кой е за тях Бойко Борисов?

"Имаме ясни отношения и ясни отговорности. Той ме покани без да ме познава да съм зам.-кмет на столицата. След като работихме заедно, станах сред учредителите на ГЕРБ. Доста често имаме тежки разговори в защита на интереса на софиянци, особено в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов, не винаги са резултатни, но съм доста упорита в отстояването интереса на столичани", обясни Фандъкова.

"Борисов не ми е нито началник, нито ментор, нито човек, който да определя поведението ми и да ми диктува отношенията, нито ми реди листата. Имала съм работни отношения с него, защото работата на един омбудсман зависи и от отношенията с институциите - и до един момент съм успяла да извоювам доста важни стъпки. Но повече от 1 г. насам се сблъсках със стена на блокиране на кампаниите и идеите ми," отговори Манолова.

След това тя трябваше да обяснява дали се цели в председателския пост на БСП. Срещу Борисов ли се борите или срещу Нинова, попита я Беновска. Манолова напомни, че Корнелия Нинова е лидер на БСП след като самата тя е станала омбудсман. От 4 г. не съм член на БСП и няма как да кандидатствам за председател, има устав. Не съм кандидат за председател на БСП, нито имам намерения да правя друг обект, отсече тя. И обясни, че каузата й е да промени този модел на управление в София, наложен от Борисов.

"Очаквам на 27 октомври, след това на 3 ноември гражданите на София да гласуват за промяната, за това модела на управление да бъде променен. София да има честно управление, а не задкулисно", пожела Манолова. „Решенията да се вземат от легитимните органи, гражданите да бъдат питани и с тяхното мнение управляващите да се съобразяват. Умен град, зелен град, в който презастрояването да стане мръсна дума. Без строителство в междублокови пространства, зелени площи, детска градина за всяко дете“, добави Манолова. 

"София има нужда от работа, не от много приказки", заяви от своя страна Йорданка Фандъкова. "София има нужда от сериозна скорост на промяната. За да можеш да променяш, трябва да създаваш. София има нужда от работа, не от много приказки. За да можем да създаваме довеждащия транспорт в кварталите, трябваше да подновим и обновим градския транспорт, който свързва различните части на София. За да може да разширяваме строителството на метрото трябваше да построим двете първи линии. За да можем да говорим за промяна в отоплението на дърва и въглища, трябваше да защитим проекти. Кмет съм от 10 години, работя с гражданите, с гражданските организации. Много от промените, които съм направила са дошли като идеи от гражданите. Това е начинът. Гражданите имат своите лица, своите представителства. Работя с организациите с образованието, в социалната сфера. Работя с научните среди, отворихме общината за иновациите и науката", допълни още кандидат-кметът на ГЕРБ.