ЛЕКАРИ БИЯТ КАМБАНАТА: Тежки усложнения от летните вируси

Топ
16:22 - 08 Август 2024
1477
ЛЕКАРИ БИЯТ КАМБАНАТА: Тежки усложнения от летните вируси

Летните вируси често водят до усложнения като менингит, енцефалити, както и сърдечни проблеми като възпаление на сърдечните структури. За това алармират здравни експерти и лекари. Курортите са сред основните места, където можем да пипнем вирус. Бързо развалящата се храна, вследствие на високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания, коментират джипита.

“Това, което наблюдаваме в момента, са вирусите, които причиняват стомашно-чревни нарушения.” Това заяви за “Труд” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя постави акцент върху данните за остри гастроколити и ентероколити: “Броят им тази година съществено превишава този от миналата или от 3800 случая за същия период тогава, сега са 5600. Една съществена част от тях заемат вирусните заболявания. Да не забравяме и че има бактерии, като салмонелите и патогенната ешерихия коли”, уточни тя.

Съветва да спазваме добра хигиена, като измиваме добре ръцете си, особено преди хранене: “Това са болести, които се предават веднъж с мръсни ръце и втори път, много от храните могат да бъдат заразени и затова на продукти от животински произход трябва добра термична обработка и едно добро съхранение. Не оставяйте храната от обяд за вечеря на стайна температура, защото останали паттогенни бактерии ще се размножат. Така ни грози интоксикация или инфекция.”

Според нея усложненията се регистрират при рисковите групи - бебета и малки деца, бременни жени, възрастни хора и тези с имунен дефицит.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев здравната обстановка към момента е сравнително спокойна, но вирусите циркулират: “Няма претоварване на болничната система, както преди година, но така или иначе в определен процент, част от заболелите стигат до усложнения. Към типичната вирусна инфекция се добавя и бактериална. Слиза надолу, става по-влажна и отхрачваща кашлицата, температурата трудно се овладява. Това вече е показател, че трябва да се премине към антибиотично лечение, което иначе няма никакво място при една вирусна инфекция. Трябва да се потърси лекарска помощ”, коментира той.

Уточнява, че самолечението е едно от нещата, които биха могли да доведат до усложнения, а другото е късна реакция. “Една вирусна инфекция, ако не се повлиява до третия или четвъртия ден, трябва да се започне друг тип лечение”, съветва доц. Кунчев. Според цитирани от него данни става ясно, че до момента в страната няма големи епидемични взривове, свързани с бактерии, вируси, храна, особено по Черноморието. “Разбира се, циркулацията на различни вируси и сега е налице. Това, което наблюдаваме по-внимателно, са случаите на Covid - 19, с вариации на Омикрон. Има и интензивно разпространение на коклюш.