Леклер победи Верстапен и спечели полпозишън за Ферари в Бахрейн

Спорт
18:48 - 19 Март 2022
3395
Леклер победи Верстапен и спечели полпозишън за Ферари в Бахрейн

Три години след като спечели първия си полпозишън в кариерата във Формула 1 пилотът на Ферари Шарл Леклер отново бе над всички в сесията за място за Гран При на Бахрейн. За него това е общо десети полпозишън и първи от Гран При на Азербайджан миналата година.

Монегаскът стигна до победата в квалификацията с време от 1:30.558, с което победи с 0.123 секунди световният шампион Макс Верстапен, който бе смятан за големия фаворит днес. Трети на старта утре ще застане вторият пилот на Скудерията Карлос Сайнц, който бе на предварителен полпозишън след първите излизания в решителната сесия, но не успя да подобри своя резултат във второто.

Така испанецът остана на само 0.006 зад Верстапен и не успя да направи триумфира на Ферари днес пълен. Четвърти на старта утре ще застане Серхио Перес, който бе с 0.363 по-бавен от Леклер. Едва пети се класира седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, който обаче бе на цели 0.680 от първия.

Пилотът на Мерцедес ще подели третата редица със своя бивш съотборник Валтери Ботас, който при дебюта си за Алфа Ромео удължи серията си от поредни класирания в топ 10 в квалификация. За последно финландецът бе извън десетката в Гран При на Абу Даби през 2016 година, неговият последен уикенд преди да премине в Мерцедес, след което в 102 поредни уикенда той участва във финалните 12 минути на сесията за място.

Седми и осми утре ще потеглят изненадващо завърналият се във Формула 1 датчанин Кевин Магнусен, който донесе първо влизане на Хаас в третата част на квалификацията от 2019 насам и двукратният световен шампион Фернандо Алонсо за Алпин. В дъното на топ 10 останаха Джордж Ръсел, който имаше разочароваща квалификация при пълноправния си дебют с Мерцедес и Пиер Гасли за Алфа Таури.

Първи извън топ 10 на днешната квалификация остана вторият пилот на Алпин Естебан Окон, който бе с 0.065 по-бавен от Валтери Ботас в спора за последния билет за третата фаза на сесията за място. Компания на французина на шестата редица утре ще прави Мик Шумахер, който допусна грешка на 11-и завой в своята решителна обиколка, но все пак успя да запише своя най-добър резултат в квалификация в кариерата си.

Освен тях участието си в днешната сесия за място, след нейните втори 15 минути, приключиха още Ландо Норис, Алекс Албън и Гуаню Джоу. Единственият дебютант във Формула 1 за 2022 година даде 13-о време, но загуби своя топ резултат заради напускане на пистата в него, което го прави с две места по-назад.

На крачка от място във втората фаза на квалификацията остана Юки Цунода, който бе с едва 0.024 по-бавен от Албън в спора за последното място в топ 15 в рамките на първите 18 минути. На 0.027 зад японеца остана и супер резервата Нико Хюлкенберг, който този уикенд заменя далия положителна проба за COVID-19 Себастиан Фетел в състава на Астън Мартин. Германецът ще раздели предпоследната редица на стартовата решетка утре с Даниел Рикардо, а на последната ще бъдат Ланс Строл и Никола Латифи, които бяха най-бавни днес.

Надпреврата за Гран При на Бахрейн, първи кръг за сезон 2022 във Формула 1, започва утре в 17:00 часа българско време.