Лена Бориславова: Антикорупционната комисия се използва като политическа бухалка

От месеци срещу законно, легитимно и прозрачно избрани членове на демократичната общност се води война - заяви депутатът от ПП-ДБ

Новини
09:50 - 28 Юни 2024
1664
Лена Бориславова: Антикорупционната комисия се използва като политическа бухалка

Днес парламентарната група на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия. Защо? На първо място, за да да осигурим работещ в интерес на всички граждани орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите с парите на българските граждани. 

Това обяви на извънреден брифинг в Народното събрание Лена Бориславова. 

"Това са правила, допълни тя, които са необходими да се отпуши възможността за получаване на плащането по Плана за устойчивост. Тези правила бяха внесени в предишното Народно събрание и са били блокирани от комисията, оглавявана от госпожа Рая Назарян. Правилата дават гаранция да се изберат максимално политически независими членове на този орган. По начина, по който ги внасяме внасят, те са съгласувани с изискванията на ЕК", обясни тя.

"Резултатите на старата антикорупционна комисия, или по-скоро липсата на такива резултати, потвърждават, че този орган се води от политически зависими лица, и истински разследвания за корупция по високите етажи на властта просто няма да има", каза Лена Бориславова. "Комисията, ако не бъде сменено нейното ръководство, въпреки новото законодателство, ще продължи да се използва за политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС. Както стана в рамките на вчерашния ден с казуса на господин Андрей Гюров", добави Бориславова. 

Тя беше категорична: "Това е явна политическа атака."

"От месеци, срещу законно, легитимно и прозрачно избрани членове на демократичната общност се води война. Опитът за отстраняването на Андрей Гюров е само част от нея", добави Бориславова. 

Тя изброи още няколко от членовете на ПП-ДБ, срещу които има отправени сигнали. По думите й всички те са подадени от "агент Петър" от Държавна сигурност или Александър Иванов Долев от Радио и телевизия "Истина и свобода".

Важно е да подчертаем, че нашите двама представители в ЕП влязоха в семейството на "Обнови Европа", както го направиха депутатите на Еманюел Макрон, например, което означава, че без да се присъединяват към АЛДЕ, което е семейството на ДПС, именно защото в момента сме в преговори какви гаранции това семейство ще даде в  борбата с корупцията", обясни Бориславова защо евродепутатите на ПП-ДБ бяха на една снимка с евродепутатите на ДПС. 

Тя беше категорична - коалицията няма да подкрепи втория мандат на ДПС.