Летен бич: Бактерии в опасни храни пращат хора в болница

Пилешкото, сладоледът и морските дарове могат да бъдат коварни, казват диетолози

Здраве
17:05 - 02 Август 2022
8076
Летен бич: Бактерии в опасни храни пращат хора в болница

Лятото е в разгара си, а голяма част от хората са на море. Жегите в цялата страна се усещат все по-осезаемо. Горещината натоварва организма и в този период е много важн какво ядем. Има неща, които са полезни за организма, но и има и такива, които никак не са препоръчителни в момента, казват диетолози. 

Според тях всяко лято едно от най-опасните неща за ядене е това, което съдържа месо особено, когато не става дума за ресторант, а за улична бутка, като дюнерите и бургерите например. В жегите месото става токсично, ако не се съхранява правилно. То развива бактерии, които водят до стомашни проблеми.

Вреден е дори млечният сос, с който често гарнираме тази така или иначе доста натоварваща храна. Според лекарите всяко лято има хиляди българи, които стигат до болница, заради консумация на развалено месо.

Пилешкото е едно от най-уязвимите видове месо, тъй като съдържа много вода и мазнини. Освен това при приготвянето му се пипа много с ръце, което увеличава допълнително риска от заразяване. Най-често става въпрос за салмонела и листерия.

Що се отнася до сосовете тип майонеза, те също не са безвредни. За да сте сигурни, че в жегата няма да си навречете проблем, използвайте пакетирани сосове. Същото важи и за сладоледите, казват експерти. Пакетиран сладолед едва ли ще ви навреди, но уличните сладоледи от машина или на топки могат да бъдат много опасни. При направени проби се установява салмонела и завишено количество на колиформи.

От летните храни с особено внимание трябва да подхождаме и с морските дарове. Отравянето с морски дарове е най-опасното от всички. Цялата вина е на бактериите със сложни имена като Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те в най-добрия случай ще предизвикат диария, повръщане и стомашни болки.

Но могат да бъдат изключително опасни за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.

Ако все пак сте решили да ядете, трябва да го направите на място, което предоставя всички санитарни гаранции.

Преди се смяташе, че летните стомашни неразположения са предимно от недобре измити плодове и зеленчуци. Вече знаем, че куп храни могат да ни докарат страховити проблеми, които да ни съсипят почивката и лятото. Така че преди да купите нещо за ядене, помислете от къде да го вземете и в каква форма да е то, съветват диетолозите.