Леверкузен е единственият сигурен за елиминациите, Рейнджърс и Бетис с важни победи

Спорт
11:06 - 10 Ноември 2023
1910
Леверкузен е единственият сигурен за елиминациите, Рейнджърс и Бетис с важни победи

Байер (Леверкузен) е единственият отбор в турнира Лига Европа, който си е гарантирал участие във фазата на елиминациите на турнира през пролетта на 2024-а година, но дори и те все още не знаят дали ще пропуснат плейофа или не. Вторият турнир на УЕФА ще има своята развръзка в последните два кръга.

Лукас Пакета осигури победата на Уест Хям с 1:0 над Олимпиакос в група А на турнира. Бразилският полузащитник се разписа от воле в 73-ата минута, засичайки центриране на Джеймс Уорд-Праус.

По този начин лондончани събират 9 точки и вървят на върха заедно с германския Фрайбург, който по същото време съсипа с 5:0 сръбския ТСК Бачка Топола.

Неспиращият да се движи отбор на Олимпиакос се оказа костелив орех в първите 45 минути и максимално ограничиха атаките на домакините. Но Пакета - най-добрият на терена, се възползва от чудесния пас на бившия халф на Саутхямптън, който го вкара с тока в наказателното поле.

Голът първоначално не беше зачетен, след като съдията на тъча маркира засада. Но главният Матей Юг от Словения, който беше вбесил домакините с някои свои отсъждания, прегледа атаката с помощта на ВАР и го потвърди.

Максимилиан Егещайн вкара един и подаде за още два за успеха на Фрайбург, който заедно с Уест Хям е съвсем близо до класиране пред. Германците имаха контрол през цялото време и в 16-ата минута Мелвин Рол наказа неподготвения вратар Велко Илич.

Егещайн подаде за първия гол, а в 55-ата и сам вкара след двойно подаване с Винченцо Грифо. Ноа Вайсхаупт се разписа в 69-ата, а Егещайн подаде и на Жуниор Адаму десетина минути преди края за 4:0. Рицу Доан оформи крайното 5:0 в добавеното време.

В група В Марсилия излезе начело с 8 точки, след като победи АЕК (Атина) с 2:0 край Акропола. В 25-ата минута Шансел Мбемба се извиси и засече с глава центриране от корнер на Клаус, давайки аванс на гостите.

Атиняни се вдигнаха на щурм в стремежа си да изравнят, но Петрос Манталос и Орбелин Пинеда изтърваха. В добавеното време обаче Исмаила Сар оформи успеха на французите, след като вкара на празна врата. Брайтън в тази група е със 7 точки, а АЕК е с 4.

Ефектът от новия треньор на Рейнджърс Филип Клеман вече започва да се усеща. Рейнджърс победи Спарта Прага с 2:1 на "Айброкс", за да започне още едно приключение в Лига Европа. Сините сега просто се нуждаят от домакинска победа срещу Арис Лимасол следващия път, за да отидат във фазата на елиминациите. Голове на Данило и Тод Кантуел осигуриха победа срещу чехите, които отговориха през второто полувреме с точен удар на Лукас Хараслин.

За домакините победата можеше да е и по-убедителна, но съдиите отмениха друг гол на Данило с помощта на системата ВАР. Но не само това, те имаха и още положения, пропуснати от младока  Рос МакКосланд, както и от Кантуел. Данило уцели и гредата, но в края на срещата чехите се вдигнаха на щурм и можеха и да изравнят, ако не беше брилянтното спасяване на вратаря Джак Бътланд срещу Хараслин.

По същото време в групата Бетис размаза шампиона на Кипър Арис (Лимасол) с 4:1 и води в група С с 9 точки. Шотландците имат 7, а Спарта е с 4. Кипърският тим е последен с една.