Левон Хампарцумян: Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел

Новини
08:37 - 01 Декември 2023
2159
Левон Хампарцумян: Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел

Очевидно, през 2024 година ще има повече предизвикателства на пазара, защото основните търговски партньори на България в Европа влизат в по-трудни години на рецесия, което може да доведе до по-високи лихви.

Това каза финансистът Левон Хампарцумян по Радио “Фокус” .

По думите му, специално софтуерните компании вече започват да усещат ефектите от новите технологии, свързани с изкуствения интелект. Изкуственият интелект няма в обозримо бъдеще да замести естествения интелект, но ще замести един куп относително простички, повтарящи се действия, които могат да се автоматизират и да се направят с помощта на новите технологии много по-ефективни, много по-евтини. Това означава, че най-ниско квалифицираните хора в тази индустрия са заплашени да загубят работата, но тези, които са висококвалифицирани, напротив, ще имат повече възможности.

Хампарцумян не вижда проблем в това, но има предпоставки за корекция на пазара през 2024 година. В България, основно говорим за пазара на недвижими имоти в София и няколко големи града, като останалото е друга опера, където не се случват някакви драми и няма опасност да се случат.

"Така че аз не мисля, че трябва изкуствено да нагнетяваме тревога и стрес в икономическите играчи, въобще и в хората. Защото стресираният човек взима грешни решения. Ще трябва хладнокръвно да анализираме причините на проблемите, какво се случва, как може да се излезе. Да се търсят решения, заедно с финансиращите институция, евентуално, с предприемачите, които изграждат нови проекти и така. Това е, което трябва да се прави, а не да се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман дойде кризата. Ами няма, в смисъл ние даже технически не сме в криза, а това, в което живеем, по-скоро трябва да го приемем като новото нормално", добави финансистът.