Левски с нов собственик!

Sport Republic се разбра с Наско Сираков

Спорт
21:16 - 30 Ноември 2022
79230
Левски с нов собственик!

Голямата новина за Левски е факт - постигнато е окончателно споразумение между настоящия мажоритарен собственик Наско Сираков и ръководството на Sport Republic, според което мощната компания ще е новият собственик на футболния клуб, разкрива “24 часа”.

Финализирането на сделката трябва да се случи още през декември, а “синя” България да получи най-желания коледен подарък - финансова стабилност и дълъг хоризонт за развитие на Левски вместо тежката криза и постоянна заплаха от фалит заради многомилионните стари задължения.

През юни от Левски признаха, че към клуба е изпратено официално писмо с желанието на United Group да придобие контролния пакет акции. Това ще стане чрез Sport Republic - компанията, чрез която сръбският медиен магнат Драган Шолак придоби собствеността на английския Саутхемптън през януари 2022 г.

На 15 октомври от компаниите United Group и Sport Republic излязоха с първото си официално изказване по темата “Левски”, в което обявиха, че към онзи момент не са водили преговори за придобиването на клуба.

“United Group наскоро проведе финансов и правен анализ на ФК Левски, резултатите от който бяха представени и в момента се разглеждат от ръководствата на United Group и Sport Republic”, обявиха още от компаниите.

Основна пречка тогава да се прибегне към финализирането беше нуждата настоящото ръководство на Левски да намери решение на два многомилионни проблема - около 8,5 млн. евро задължения, изкупени от фирма на бившия собственик Васил Божков, свързани с изграждането на централната трибуна на “Герена” плюс натрупани вече над 20 млн. лв. дългове към държавната хазна.

След обсъждане на финансовия анализ и възможни решения между Сираков и представителите на компанията - кандидат за нов собственик, се стигна до изказването от настоящия на 15 ноември пред акционерите на клуба: “Напът съм да финализирам разговори и да изстрелям Левски в нова орбита”.

Впоследствие от управляващото дружество на клуба “Р. С. Консулт” на 21 ноември внесоха предложение към Надзорния съвет за емитиране на допълнителен пакет акции, чрез които да се обслужат натрупаните задължения към НАП.

Темата предстои да бъде коментирана на предстоящото първо заседание на новия Надзорен съвет. Ще бъде свикано и ново общо събрание на Левски, на което емисията трябва да бъде одобрена от акционерите.

Най-важното предстоящо събитие обаче остава прехвърлянето на мажоритарния дял акции от Сираков на Sport Republic, за да се осъществи перефразата на неговото обещание: “Нова година, нова орбита!”.