Либерастко НПО иска изхвърляне на България от квалификациите

В България хулиганите работят в клубовете като охрана, твърди FARE

Спорт
16:15 - 16 Октомври 2019
2098
Либерастко НПО иска изхвърляне на България от квалификациите

Представителят на FARE (Футбол срещу расизма в Европа) за Източна Европа Павел Клименко заяви, че антидискриминационната организация ще настоява пред УЕФА да изхвърли България от квалификациите за Евро 2020 като според него събраните от FARE доказателства са достатъчни това да се случи.

"Вярваме и призоваваме Българският футболен съюз да бъде изхвърлен от Евро 2020. УЕФА трябва да даде пример с тях, законните доказателства са налице."

Клименко разкри, че стюарди, назначени като охрана на мача, са били част от хората, скандиращи расистки възгласи.

"Нашите наблюдатели ни казаха, че са видели в началото на мача поне 20 души, влезли с отличителни знаци на служители, да ги махат и да се присъединяват към феновете."

"Те са просто назначени като екип на стадиона. Това не е рядко в Източна Европа - много членове на хулигански групи са свързани с клуба като охрана или стюарди."

"Всеки знаеше къде точно на стадиона ще се случат проблемите, въпреки това нямаше никакъв скрининг на феновете. Това е просто небрежност."

"Феновете на Левски София бяха едни от най-лошите по отношение на неонацистко влияние и след мача България-Чехия УЕФА предприе мерки срещу показването на транспаранти на две крайни неонацистки скинхед политически партии."