Лидер на „Ал Кайда” убит в Афганистан

В съобщение талибаните отхвърлиха информацията за ликвидирани екстремисти

Свят
15:06 - 09 Октомври 2019
2732
Лидер на „Ал Кайда” убит в Афганистан

Афганистанското разузнаване съобщи, че топ командир на "Ал Кайда" е сред загиналите по време на операция в провинция Хелманд през миналия месец, която също доведе до цивилни жертви на сватбено празненство, информира "Ройтерс".

Пакистанецът Асим Омар, лидер на "Ал Кайда на Индийския субконтинент", е убит в Муса Кала, Хелманд, на 23 септември, обявиха от разузнаването.

Най-малко 40 души, включително 12 деца, са убити при съвместна американско-афганистанска операция, която е проведена няколко дни след атака с американски безпилотен самолет срещу екстремисти, които са се укривали сред фермери, при която са загинали 32 души.

Афганистански представители поясниха, че талибани са използвали къща за обучаване на атентатори самоубийци. Къщата е била до жилището, където се е провело сватбеното празненство.

Други шестима екстремисти са убити, включително и Райхан. Според разузнаването Райхан е куриерът на Омар, който доставя съобщенията на лидера на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири.

В съобщение талибаните отхвърлиха информацията за убити екстремисти от "Ал Кайда" и обявиха, че правителството на Афганистан се опитва да скрие фактите, че при операциите са убити цивилни.

Доклад на ООН от юни показва, че 717 цивилни са убити в резултат на действията на САЩ и афганистанското правителство през първата половина на годината в сравнение с 531 души, които са убити от екстремистите.

Междувременно ООН съобщава, позовавайки се на мисията на организацията в Афганистан, че най-малко 30 цивилни са убити при американски удари по нарколаборатории в Западен Афганистан през май. Вашингтон незабавно оспори откритията.