Лидерът на СДС Румен Христов: Не познавам седесар олигарх, всички са червени

Коментар
17:20 - 01 Април 2021
11441
Лидерът на СДС Румен Христов: Не познавам седесар олигарх, всички са червени

-Трите цели на СДС са по-малко държава, по-ниски данъци и по-високи доходи и пенсии

-Не можем да простим на шефовете в ДСБ колаборацията с БСП на местните избори

Румен Христов е председател на СДС. Един от основателите на СДС в община „Студентска“. Доктор по икономика. Бил е зам.-министър  и два пъти министър на земеделието и храните. Съветник на президента Желев и главен секретар на президента Стоянов. Народен представител от Реформаторския блок в 43 НС. Живее на територията на 23 МИР от 36 години. Женен. Съпругата му е адвокат, дъщеря му е магистър по стратегически маркетинг, завършила в Лондон. Броени дни преди парламентарните избори Румен Христов споделя със сините симпатизанти позицията си по горещите политически теми и бъдещето на коалицията ГЕРБ-СДС.

-Г-н Христов, да започнем с баналния въпрос – как очаквате да се представи коалицията ГЕРБ-СДС на изборите? Социологията ви дава преднина на първа политическа сила.

-Коалиция ГЕРБ- СДС ще бъде единствената, която ще представлява дясното в парламента. Имаме нова политическа ситуация – за първи път е налице обединение в дясно и силна фрагментация вляво. Имам предвид БСП  и производните й в лицето на АБВ, „Възраждане”,  „Мутри, вън!”,  т.е прокремълските организации, които правят всичко възможно да не допуснат отново проевропейско и пронатовско управление. Убеден съм, че коалиция ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила, въпросът е с каква разлика ще бъде победата ни. Решението ни за тази коалиция смятам за правилно – то бе взето единодушно от Националния съвет на СДС. Със сигурност, освен на тези избори, ще бъдем заедно и на президентските

-Напоследък се омаловажава оста дясно-ляво в политиката. Включително и политолози смятат, че това е остарял критерий. Ето, дори Градската десница вече не настоява за дясното.

-Да, в ДБ има три политически субекта – една ляволиберална формация, едни зелени, които по дефолт са червени, т.е. леви, и ДСБ, което за съжаление е претопено и не е това, което беше.

Да, те бяха най-близката формация до СДС, били сме дълго време заедно и в СДС, и в Синята коалиция, и в Реформаторския блок, но не можем да простим на ръководството им колаборацията с БСП на местните избори в София, когато подкрепиха Мая Манолова. Не можем да им простим, че избраха 8 кметове с гласовете на БСП, не можем да им простим това, което каза за президента Радев техният председател Атанас Атанасов – че нямат никакви забележки към неговата работа.

Както и това, че биха си напаснали програмите, за да си сътрудничат и да управляват заедно с БСП. За нас червената разделителна нишка е БСП - това не е реформирана партия и не може да донесе промяна за България и затова правим всичко възможно да не ги допуснем във властта.

-СДС залага на антикомунизма, като най-старата дясна партия. Но и тук се чуват гласове, че това е отживелица, клише и т.н. Актуален ли е този лакмус, защо все още има смисъл?

-Атикомунизъм има и ще има в България, докато има комунисти. Те не са се свършили, а виждаме, че техните синове и внуци посягат отново към властта. Знаем какво направи БКП/БСП в оня 45-годишен период. Те не намериха морал и сили да се извинят за атентата в „Св. Неделя”, за избитите на 1 февруари политически елит и интелигенция на България, за десетките концлагери, за разбитите съдби на хиляди граждани, за национализацията, за колективизацията, за Възродителния процес. Не казаха нито веднъж, че са сгрешили. Продължават да поднасят цветя на паметника на Тодор Живков, бранят паметника на Съветската армия, която е окупационна за България и му поднасят цветя, постоянно говорят за сваляне на санкциите към Русия. 

-Тук е мястото да кажете позицията си по т.нар. Шпионски скандал, който продължава да е гореща тема.

-Безпрецедентно е за страна - член на НАТО. Аз лично се срамувам от нещата, които с случиха - пряка намеса във  военния и отбранителния сектор от страна на Русия. Това означава, че интересите на Русия към България са за саботиране на членството в НАТО. Повече от 100 години Русия се меси в съдбините на България, а рубладжиите не свършват.

-Тази практика се наложи и в политическите среди.

-Да, включително и в политическите среди. Ориентацията на тези прокремълски настроения и постоянен апел за завиване към Евразия спира развитието на България. Когато говорим какво направиха през 45-те години, да не забравяме какво направиха през 31-годишния период на демократични промени. БСП бе единствена в Източния блок, която спечели изборите за Велико Народно събрание. Наложи  Конституция по неин модел, с единствена цел – да  трансформира политическата си власт в икономическа.

Затова неслучайно казвам, че всички олигарси са червени. Аз син олигарх не познавам. Ако отидете в кой и да е град на България голям и попитате кои са първите 20-30-50 по богатство, няма да видите нито един седесар. Всички са бивши служители на ДС, техните производни, комунисти, техните деца, внуци и т.н. На последното ни традиционно шествие в лагера в Ловеч, казахме: „Тук сме, за да кажем на младото поколение, че ужасите на комунизма наистина ги е имало, че не вадим скелети от гардероба и истории, които не са се случили.“

Правителството на Филип Димитров управлява малко повече от година и беше свалено. До 97-а , България тъпчеше на едно място, защото БСП пречеше България да поеме пътя към Европа. През това време другите източноевропейски държави осъществиха своите промени – установиха пазарна икономика, стартираха процеси, които ускориха приемането им в НАТО и ЕС. А ние започнахме истинските промени 7 години по-късно, след като те бяха стъпили здраво на пътя на промените. 

Нека да припомним за кабинета Жан Виденов, ужасната зърнена криза, когато нямахме хляб. Като министър на земеделието тогава, ми се наложи да решавам този въпрос и не ми се иска да си спомням какво беше в страната. Сега ситуацията е много тежка, много непредвидима от гледна точна на ковид кризата, но тогава нямаше хляб. Хората бяха здрави, но бяха гладни. Но това са комунистите – когато са в опозиция, пречат на България да се развива, а попаднат ли във властта– буквално я съсипват, защото не могат да управляват.

-Съгласен ли сте с теорията, че обикновено по време на криза, на власт идват десните, за да реформират и стабилизират държавата?

-Така е, защото десните винаги затягат колана, докато левите го разпускат. Десните трупат, спестяват, а левите харчат наготово. Истината е, че СДС има и експертиза, и опитът, натрупан през годините при решаване на тежки икономически кризи. ГЕРБ натрупа опит през тези 10 години и в  момента управлява една много тежка криза. Съчетанието на опита и експертизата на най-старата дясна партия с тези на най-голямата дясна партия би дало възможност да преодолеем здравната и последвалата икономическа криза.

-СДС, макар и в коалиция, излезе със своя отделна програма. 

- Да, СДС излезе със своите приоритети за 45-то НС още ноември миналата година. Да, ние имаме две отделни програми, защото сме 2 отделни политически формации. По много от темите, особено глобални и геостратегически, нямаме разминавания. Става въпрос за задълбочаващите се интеграционни процеси в ЕС, НАТО, еврозона, диверсификация на газовите доставки, запазването на данъчните ставки и увеличаване на БВП. Но имаме и различия - ние сме малко по-радикални вдясно и по-реформистки настроени.

-И отделните хора, и бизнесът се вълнуват дали ще скочат данъците, след като доста пари от бюджета отидоха за спасяване на браншове в кризата.

-Мога уверено да заявя, че ще запазим данъчните ставки за следващите 4 години, ако сме в управлението. За бизнеса е важно за какъв период определяш хоризонта, защото му е нужна предсказуемост за поне 4 години напред. Но тук ние отиваме и по-напред и ще отстояваме намаляване на данък дивидент от 5 на 2% и на корпоративен данък печалба за еднолични търговци от 15 на 12%. Защото това ще бъде допълнителен стимул чуждестранните инвеститори да припознаят България като атрактивно място. Същото се отнася и за родните.

Ние ще работим за растеж в рамките на 5-6 процента, за да догонваме страните от ЕС преди нас. И затова, трите постулата на СДС са: по-малко държава, по-ниски данъци и по-високи доходи и пенсии. Говорим за ненамеса на държавата в бизнеса, икономиката и в частния сектор.  Но искаме по-силна държава в публичния, което ще гарантира успешно решаване на кризи, по-малко корупция и по-добре работеща администрация.

Когато БСП говори за социална държава си представя изземване, чрез повишаване данъците на хората с по-високи доходи и преразпределяне, разбирай - раздаване на калпак. Но според нас, десните, верният начин е да имаме добре работеща икономика. Няма бедна държава в света, която да е социална.

За да стане една държава богата, трябва да има условия за развитие на икономиката, на бизнеса, на предприемчивите.

Не бива да забравяме, че ние тръгнахме през 96-97-а година от кота нула, когато българската икономика беше срината. Затова говорим за комунистите, защото при тях доларът стигна 3000 лева,  заплатите 5-6 долара, пенсиите – 3 долара. Невиждана криза и изцяло спряла икономика. Когато тръгваш от кота нула, трудно догонваш. Дори и при БВП 196 млрд., трябва да сме наясно, че това е неколкократно по-малко от БВП на един голям германски град, като Мюнхен например.

Т.е. за коалицията ГЕРБ-СДС предстои много работа, работа, работа… Ние ненапразно акцентираме върху икономиката, защото тя е в основата на всичко.

СДС държи на тези мерки и ще се опита да е катализатор на по-смели реформи, подпомагащи развитието на икономиката в нашата дясна коалиция. Отстояваме  тезата за 10 % ръст на минималните заплати за 4 години, с цел  достигне на 1000 лв. в края на мандата. Смятаме, че 2500 лева средна заплата е достижима в края на мандата.

-Имате акцент в програмата си за втората година от майчинството. 

-Да. Майките през втората година трябва да получават 80 на сто от брутното възнаграждение, на което са се осигурявали в последните 24 месеца. Така бихме могли да разрешим демографската криза частично и да подпомогнем високоплатените майки да имат повече от 1 дете, за да не бързат да се връщат на работа, защото там заплатата е драстично по-голяма от майчинството.

-Какво предвиждате за най-уязвимата и бедна част в обществото – пенсионерите?

-Повишаването на пенсиите трябва  да продължи всяка година, защото нашите родители заслужават повече, но да не забравяме, че пенсионните фондове на 10-и ноември ги нямаше, изчезнаха по времето на комунизма. Затова държавата години наред, включително и сега, отделя милиарди, за да се подпомага пенсионната система. Ежегодното увеличение на пенсиите стои пред нас като задача.

-Нека да излезем малко от сухата материя и да споделите за интересна ваша кауза – знаем, че сте голям любител на животните.

-Аз обичам животните. Нека да бъдем хора с животните, това е моят призив!

Неслучайно при срещата ми с Ловно-рибарския съюз, заявих, че повечето от нещата, които искат, могат да намерят подкрепа. Но при условие, че обърнем философията на Закона за лова и опазване на дивеча и той да стане Закон за опазване на дивеча и лова, защото е важно да опазим животните, без значение дали са домашни или в дивата природа. Те са част от нашия свят и нека не живеем със съзнанието, че заобикалящата ни природа е даденост и не може да бъде променена. Не, не е така. Както казва Леонардо ди Каприо - тази планета е такава, защото е била съхранена. Ако продължим да я унищожаваме, нещата ще се променят в ущърб на човечеството и биоразнообразието.

-Имате ли домашен любимец?

-Да, имам домашен любимец. Своенравният френски булдог Тофи.