Лидерът на управляващата партия в Полша хвърли оставка

Качински иска да се оттегли, за да се съсредоточи върху подготовката за парламентарните избори

ЕС
11:30 - 21 Юни 2022
1793
Лидерът на управляващата партия в Полша хвърли оставка

Лидерът на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (PiS) и вицепремиер Ярослав Качински подаде оставка от поста си в правителството, съобщава "Ройтерс".

"В момента не съм в правителството. Вече внесох оставката си до министър-председателя и тя беше одобрена. Доколкото знам, президентът също я е подписал", коментира той.

Качински, който беше и ръководител на правителствената комисия по въпросите на националната сигурност и отбрана, посочи, че негов наследник на поста ще бъде министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак.

По-рано Качински съобщи, че иска да се оттегли от държавните си функции, за да се съсредоточи върху подготовката на управляващата партия за парламентарните избори догодина.

"Реших, че трябва да се концентрирам върху нещата, които са най-важни за бъдещето на Полша. Не надценявам ролята си, но партията трябва да си възвърне силата, защото най-важното време за всяка политическа партия в света наближава", подчерта той.

Националистическата "Право и справедливост" е на власт от края на 2015 г., но Качински се присъедини към правителството едва през октомври 2020 г. Той трябваше да работи по законопроект за националната отбрана, но според анализатори присъствието му в правителството е имало за цел и овладяване на конфликтите между членове на управляващата коалиция.

Качински беше и министър-председател на Полша през 2006-2007 г. Неговият брат близнак Лех Качински пък беше президент от 2005 до 2010 г., когато загина при самолетна катастрофа в Западна Русия.