Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки в навечерието на вота: Ако искате да живеете различно, защо гласувате за едни и същи?

Актуално интервю
15:50 - 25 Октомври 2019
12205
Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки в навечерието на вота: Ако искате да живеете различно, защо гласувате за едни и същи?

- Г-н Марешки, броени дни преди местните избори, за какво бихте призовали българските избиратели?

- На първо място да мислят за себе си като гласуват. Не за партии, партийни величия, партийни интереси. За себе си и за децата си. Тогава съм сигурен, че гласът им ще е друг. Защото ако искаш нов, различен, по-добър живот, няма логика да избираш години наред едни и същи, да им позволяваш да те лъжат, да ги оставяш да грабят от джоба ти, да ги търпиш и на следващите избори... пак да ги  подкрепиш с надеждата, че ще се променят. Това е някакъв необясним за мен политически мазохизъм, на който трябва да се сложи край.

- Каква е алтернативата?

- Призовавам хората да се огледат, да видят кой реално е направил нещо за тях, не кой обещава, а кой вече е направил нещо, за да живеят по-добре. Него да изберат. А другите, които са бездействали, които са крали, които са давали празни обещания, просто да ги изгонят. Та нали когато си правим ремонт у дома, първо викаме добър майстор?! Ако не се справя, го гоним и търсим друг. Същото трябва да бъде и в политиката. Гражданите трябва да проумеят, че те са истинските работодатели на политиците и имат власт както да ги сложат на върха, така ги торпилират от там.

- Да, десетки политици забогатяха необяснимо пред очите ни в последните години...

- Именно за това говоря.

- Вас поне не може да ви упрекнат в това – влязахте богат в политиката... Обещахте нова анти-картелна бензиностанция в София. Къде ще бъде?

- Поех личен ангажимент за това, но при определени условия- искам да видя в кой столичен район хората ни подкрепят. Ако нашият кандидат за кмет е на първо или второ място, ако листата ни е в първите две места, то в този район ще се отблагодаря на жителите му с чудесна бензиностанция от нашата верига. Те знаят какви са цените и колко хиляди лева си спестяват годишно в семейния бюджет там, където ние имаме обект. Ето ви пряко демокрация. Но гласът на хората за нас, за ВОЛЯ, ще бъде знак, че харесват това, което правя и в бизнеса, и в политиката. Ако не припознават нашите кандидати и си харесват картелите, старите политици... да са живи и здрави. Да си ги преизбират.

- Станаха четири години, откакто отворихте първата си бензиностанция  -тази във Варна. Какви изводи си направихте?

- Да, вярно е. Навършиха се четири години откакто направихме първата крачка в борбата с жестокия картел в горивата. Искам да благодаря на всички, които ни се довериха и продължават да ни подкрепят! Хората виждат, че ние работим за това българите да живеят малко по-добре, да не ги ограбват и лъжат!

Уникална снимка! Веселин Марешки като ученик в горните гласове. „Имах хубаво детство във Варна”, споделя лидерът на ВОЛЯ

Трябва да Ви кажа, че за тези години нашият бизнес е може би най-проверяваният. Бензиностанциите постоянно са обект на проверки от страна на държавните институции. Само за периода от 1 август до 17 октомври тази година са ни направени общо 34 проверки от десет контролни органа –НАП, Регионалната здравна инспекция, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Институт по метрология, Агенция „Митници”, Икономическа полиция и други. Най-често в проверките участват няколко институции заедно. В същия период многократно бяха вземани и проби от горивата. Разбира се, в това няма лошо, стига същите проверки да се правеха и на обектите на фирми от петролния картел.

- Какво откриха проверките?

- Сериозно ли ме питате?! Естествено, нередности не бяха открити. Защото аз държа да правим почтен бизнес, ние си плащаме данъците, спазваме законите. Така че онези поръчкови писания по социалните мрежи за качеството на горивото, са толкова нелепи и само издават безсилието на нашите опоненти. Още повече, че винаги са от някакви анонимни профили, така че да не можеш да потърсиш съдебна отговорност от автора на клеветата. Много жалка история. Хората познават вече добре начина ни работа, опашките в бензиностанциите са всеки ден.

- Какви са изводите от влизането ви на пазара на горивата?

- Изводите от изминалите четири години са, че решението да се борим с картела е било правилно, че ще продължим да вървим по този път и съм сигурен, че все повече хора ще ни подкрепят. Защото това е на първо място в техен интерес. Всеки ден ми пишат жители на всякакви градове от цялата страна - и малки, и големи. Молят ме да отворим и при тях бензиностанция. Това какво Ви говори?! Че хората изобщо не живеят добре, че не са доволни от стандарта си на живот, въпреки фанфарите, че България благоденствала. Е, съжалявам, но това не е така. Затова и много хора напускат България. Ето защо искам да ги събудя и да ги мотивирам да се осмелят да сменят старите партии с нови хора. Видяхме колко могат тези от статуквото. Нека сега ние покажем качествата си.

- Разбрахме, че Вие лично сте спрели кандидата за кмет на София инж.Пламен Христов да емигрира преди години. Разкажете ни.

- Да, така е и това е много показателна случка. Той и съпругата му – чудесни млади специалисти, имаха работни визи за Великобритания, готови договори, самолетни билети, стегнати куфари. Отидох уж да ги изпратя, да се видим в дома им. Аз тъкмо започвах бизнеса с аптеките. И ги убедих да останат. Върнах ги от самолета почти. Дадох на Пламен шанс да докаже качествата си. И той не ме разочарова. Гарантирам лично, че е почтен човек. Преди да влезе като депутат в Народното събрание, ръководеше една от най-големите фармацевтични компании. Попитайте стотиците партньори на тази компания какво мислят за него – един няма да се намери да каже и половин лоша дума.

Управленският опит, който има, е предимство, което го вади много пред останалите кандидати за София. А една община има нужда именно от такъв човек. Гледах го в последната „Панорама” по БНТ в дебат с представители на БСП и ВМРО. Неговото възпитание и ерудиция бяха в пъти над тези на опонентите му. Не се поддаде на провокации, държа се достойно, не се впусна в евтини нападки и клеветене на опонентите. Европейски човек! Това е бъдещото поколение в политиката, което е нужно, за да се развива България много по-бързо и по-добре, по-осезаемо за хората. Често повтарям, че колкото и големи проценти да отчита статистиката, успехът на едно управление се мери по джоба на всеки българин.

Веселин Марешки като моряк в края на 80-те години на миналия век

Всеки сам може да отговори за себе си по-богат или по-беден се чувства. Вижте, много политици говорят - да спрем потока от млади хора към чужбина, да вземем мерки да остават тук... Добре, но какво реално правят за това? Нищо. А аз съм дал възможност на стотици българи да работят, да се развиват в един успешен бизнес, да изберат България пред нелекия емигрантски живот, далеч от семейство, от приятели, далеч от сърцата си. Така че винаги говоря с резултати, не с обещания и констатации.

Това отличава нас от ВОЛЯ от останалите. Те са свикнали само да говорят. А ние сме хора на действието. Не се задоволяваме с малки резултати. Мислим и действаме мащабно. Затова не мога да се примиря, че все още има избиратели, които доброволно се оставят провалени политици да ги лъжат и си подаряват гласа за тях напразно.

Ще Ви дам и друг пример - само заради грабителската сделка със самолетите, която струва близо два милиарда лева от джоба на българите, те трябва да накажат всички партии, които гласуваха за този разход! Представете си колко проблеми в държавата можехме да решим с тези пари! Надявам се хората да не са забравили тази сделка и ще мислят и за това като гласуват. Защото и по общини има стотици примери за неправомерно разходване на средства, сигнали за корупция, безхаберие, очевидна безстопанственост.

Нека хората си зададат въпроса - това ли е животът, който искам да живея в родния си град, това ли е средата, в която искам да растат децата и внуците ми. Ако досегашните резултати ги устройват и са доволни, живеят щастливо и в уредени градове, да не променят вота си. Но, ако отговорът на горните въпроси е не, тогава трябва за заложат на нас, за да покажем как трябва да се управлява една община в интерес на гражданите.

- Смятате ли, че след изборите ще има някаква промяна на ниво държавно управление?

- Не мисля.

- Защо?

- Ще обясня защо. Малките коалиционни партньори - НФСБ, Атака, и ВМРО, ще продължат да подкрепят кабинета, защото знаят, че това им е за последно. Те ще се държат до край във властта и няма да изпуснат този шанс. Въпреки, че се карат, че постоянно ни занимават с отблъскващите скандалите помежду си, няма да пуснат министерските кресла. Така че именно те ще подкрепят това управление до последно. Каквито и да са резултатите от местните избори.

- А ВОЛЯ как ще продължи?

- Надявам се да видим добри резултати за ВОЛЯ в неделя и да се поздравим със съветници в повечето общини. Имаме готови програми и, ако ни изберат, започваме изпълнението им. Навсякъде сме предложили уважавани специалисти, почтени и възпитани хора, които наистина милеят за родния си край.

Чрез нашите листи българите имат вече реален избор, защото ние сме истинската алтернатива. Няма как старите партии да са алтернатива една на друга. Това е повече от нелепо. Те всички заедно са виновни и за бавното развитие на общините, и за втрещяващата по размер корупция, и за назначенията на некадърници, за нагласени обществени поръчки, за неефективно харчене на парите на хората. Да продължавам ли?! Мога да изреждам до утре сутринта.

Истината е, че проблемите са едни и същи из цяла България, защото старите партии са управлявали общините по един и същи начин години наред. Затова и резултатите са посредствени. Където имаме шанс да управляваме, ще покажем напълно нов стил.

Иначе на национално ниво ВОЛЯ ще продължи по своя път на стабилна, интелигентна опозиция, която сваля маските на останалите и защитава интереса на народа. Неведнъж съм го казвал - ВОЛЯ е гласът на българите в парламента. Останалите ни разиграват театър вече 30 години.

- На какви избиратели ще разчитате в неделя?

- На първо място това са нашите членове и симпатизанти. Използвам случая да им благодаря за работата през последния месец. Проведохме много добри кампании  в София,  в Пловдив, в Стара Загора,  във Враца, в Габрово,  в Дряново, в Казанлък, в Смолян...

Веселин Марешки с майка си, която е обичана изпълнителка на стари градски и народни песни

Ще разчитаме и на избиратели, които досега не са гласували, защото в нито една от старите партии не виждат свои представители. Но могат да припознаят нас и да ни дадат шанс да им покажем, че не са сгрешили в избора си. Каня и всички привърженици на други партии, които са разочаровани от своите и се чувстват предадени, нека ни пробват нас. Гарантирам, че ще са доволни!

- Всички политици обещават много хубави неща, но все повтарят, че няма пари. Така ли е наистина?

- О, това е дълбоко невярно. Пари в държавата има. И ще има още повече, ако се спре източването им, ако спрат грабежите. Всички проблеми у нас започват с корупцията. Затова и решаването им трябва да започне пак оттам. За целта обаче са нужни почтени хора. Не такива, които влизат в политиката с тайната мечта да си оправят живота на гърба на останалите. Ето защо много хора не отиват да гласуват, отвратени са, нямат доверие на никого, затова и рейтингът на институции като парламента, например, е на дъното. Но пак ще повторя - няма как българите да избират едни и същи години наред и да се надяват тези хора един ден да се събудят и да са други, да не се облагодетелстват и да мислят първо за народа. Затова трябва хората да гледат какво са правили, какво са постигнали преди да поискат народния вот.

Ще Ви обърна внимание и на това, че през цялата кампания, както впрочем беше и на парламентарните избори, партиите от статуквото и дума не обелват за борба с корупцията и грабителските картели. Само ние от ВОЛЯ имаме смелостта не само да говорим, но и да правим нещо в тази посока. Това е много показателно за задкулисието и за обвързаностите на старите партии. Трябва ни не просто промяна, трябва ни революция! А тя се прави с истински родолюбци и със смели хора като нас.

- На кого  приличате, за да сте такъв борбен и успял човек?

- Взел съм по нещо и от двамата ми родители. Баща ми беше интелигентен човек, знаеше много и по различни теми. Научил съм доста от него. А майка ми, дори и на тези години, все прави нещо. Всички знаят колко обичана изпълнителка на стари градски песни е. Явно тя ми е предала трудолюбието и енергията да не спирам пред никакви трудности. Добър човек е, състрадателна.

- А какъв сте като началник?

- Изисквам много. Моето темпо е доста бързо и, ако някой иска да работи с мен, трябва да издържа на него. Обичам да давам шанс на хора, за които мисля, че имат качества, подкрепям ги да ги развият. Успехите, които имам с екипа си, не се постигат току така. Но когато имаш ясна кауза, цел, когато искаш да оставиш на децата и внуците си чисто и уважавано име, когато народът те споменава с благодарност, това се превръща в най-силната мотивация. Затова няма да се примиря да гледам бедни българи, напускащи страната ценни кадри, а в същото време оядени от корупция и безхаберие политици. Имам силно развито чувство за справедливост и то ме води и в бизнеса, и в политиката. За някои това е проблем, но аз го отчитам като моя огромен плюс – не само цифрите са важни, но и човека.

- Факт е, че когато Вие сте в пленарната зала и се изказвате, страстите се разгорещяват.

- Да, така е. Всички ми го казват. Но причината е в това, че останалите партии са от години в парламента, мандат след мандат. Свикнали са и на кулоарните интриги ала Борджиите, и на овладяно до съвършенство политическо лицемерие, на тотален гьонсуратлък. Просто не бързат да работят така, че в кратки срокове да се видят резултатите от действията им. Сякаш като влязат в тази сграда, нещо им става. Настъпва безвремие и безхаберие. Забравят си набързо обещанията, започват да пробутват брутални лобистки закони. Не знам как заспиват нощем...

Марешки на форум със Салвини и Льо Пен – европейските лидери, които го подкрепят

Ние от ВОЛЯ сме много различни. И това пролича още в първите дни на този парламент. Идваме от мащабен, успешен бизнес и ценим всяка минута, всеки лев на народа. За нас е необяснимо как един проблем се влачи с месеци, да не кажа с години, и не се решава. Ако групата ни беше много по-голяма, щяхме да имаме възможността да наложим съвсем друго темпо на работа. А що се отнася до моите изказвания - да, разгорещяват опонентите ни в залата, защото им говоря истината, която често им е неприятна и ги притеснява. Защото свалям маските, разобличавам им игрите. Народът трябва да вижда истинските им лица. Това е една от важните роли на ВОЛЯ в този парламент и мисля, че се справяме отлично.

Веселин Марешки за себе си

Любим град: Варна.

Любима улица: „Мир” в родния град. Там израснах. Имах хубаво детство.

Хоби: Събирам старинни икони, смея да твърдя, че имам една от най-добрите колекции в страната.

Любими моменти в ежедневието: С внучката.

Житейска кауза: Българите да са щастлив и богат народ. Възможно е – само трябва да сложим точните хора в управлението на страната.

Любимо питие: Вода. Не пия алкохол.

Занимание, извън политиката и бизнеса: Всякакъв вид спорт. Той ме държи в кондиция.

Любима дестинация: Следващата.

Любима мъдрост: Доброто винаги побеждава!