Ливан не успя да си избере президент

Свят
13:02 - 14 Юни 2023
1019
Ливан не успя да си избере президент

Ливан изпадна в още по-дълбокакриза в сряда, след като "Хизбула" и нейните съюзници осуетиха опит на своите съперници да изберат висш служител на МВФ за президент на страната, изостряйки междурелигиозното напрежение и тласкайки страната към все по-голяма безизходица, предава Ройтерс.

Четири години, откакто Ливан изпадна във финансов срив, който бележи най-тежката криза в близкоизточната страна от гражданската война през 1975-90 г., парламентът не успя за 12-и път да избере някой, който да заеме поста, запазен за маронитски християнин според системата за разделение на властите.

Депутати от подкрепяната от Иран въоръжена шиитска групировка "Хизбула" и техни съюзници, включително шиитското движение "Амал", се оттеглиха от сесията, за да попречат на кандидатурата на основните християнски партии - служителя на МВФ Джихад Азур.

Противопоставянето рискува да предизвика междурелигиозен конфликт, като един от основните християнски съюзници на Хизбула ,Гебран Базил, подкрепи кандидатурата за избиране на Азур, заедно с християнски фракции, настроени срещу "Хизбула".

Азур, директор на МВФ за Близкия изток и бивш министър на финансите, спечели подкрепата на 59 от 128-те депутати в парламента при първоначално гласуване, по-малко от две трети, необходими за победа на първия тур. Сюлейман Франгие, подкрепен от "Хизбула" и нейните съюзници, получи 51 гласа.

След това "Хизбула" и техните съюзници се оттеглиха, проваляйки кворума от две трети, необходим за втори тур на гласуване, в който кандидат може да спечели с подкрепата на 65 депутати.

Това оставя Ливан без непосредствена перспектива за заемане на вакантния президентския пост, след като мандатът на съюзника на "Хизбула" и християнин Мишел Аун приключи през октомври.

"Хизбула", която твърди, че упражнява конституционните си права, подкрепя своя близък християнски съюзник Франгие, приятел на сирийския президент Башар ал-Асад, който силно подкрепя правото на "Хизбула" да притежава оръжия.

"Хизбула", която е определена като терористична група от Съединените щати, отприщи ожесточена реторика в кампанията си срещу Азур, описвайки го като конфронтационен кандидат.

Ливанският шиитски мюфтия шейх Ахмад Кабалан организира атаки в неделя срещу Азур, без да го назовава, обвинявайки го, че е подкрепян от Израел и предупреди, че "няма да бъде допуснат президент с американски печат".

57-годишният Азур каза, че иска да изгради национално единство и да осъществи реформи в страна, затънала в най-дълбоката си криза след гражданската война от 1975-1990 г.

Азур беше министър на финансите от 2005 г. до 2008 г., период на политически конфликт, който изправи правителство, подкрепяно от Запада и Саудитска Арабия, срещу опоненти, свързани с Дамаск и водени от "Хизбула".

Азур също така се радва на подкрепата на основната фракция на друзите в Ливан, Прогресивната социалистическа партия, водена от семейство Джумблат, и някои сунитски депутати.