Лодка с мигранти потъна край гръцкия остров Лесбос

Плавателният съд е превозвал около 40 човека

ЕС
17:39 - 06 Октомври 2022
2111
Лодка с мигранти потъна край гръцкия остров Лесбос

Най-малко 15 души загинаха, след като лодка с мигранти потъна тази нощ край гръцкия остров Лесбос в източната част на Егейско море, предаде Ройтерс.

Плавателният съд е превозвал около 40 човека, от които засега са спасени петима, казаха от гръцката брегова охрана. Това означава, че още двайсетина мигранти са в неизвестност. Катер на бреговата охрана и военен хеликоптер участват в операцията по издирването и спасяването на оцелели при силните ветрове в района.

Лодката е потънала източно от Лесбос, който е разположен близо до турския бряг. Смята се, че някои от мигрантите може да са се добрали до сушата.

Това е второто корабокрушение в гръцки води през последните часове.

Снощи гръцките власти са спасили 30 мигранти от лодка, потънала вчера след сблъсък със скали в бурно време до остров Китира, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на бреговата охрана.

Предприета е издирвателна и спасителна операция след сигнала за крушението на плавателни съд със стотина души на борда. Операцията с участие на катери на бреговата охрана, частни плавателни съдове и военен хеликоптер е продължила и през нощта въпреки лошото време. В района духат ветрове със скорост до 70 км/час.