Лондон се присъедини към САЩ за охрана на Ормузкия проток

Франция ще направи нов опит за организиране на мисия за защита на морския коридор

Свят
16:18 - 13 Септември 2019
1621
Лондон се присъедини към САЩ за охрана на Ормузкия проток

Решението на Великобритания да се присъедини към водени от САЩ морски сили в Персийския залив отлага европейски усилия за създаване на морски сили за гарантиране на безопасното мореплаване в Ормузкия проток, които ще са отделно от американския патрул.

Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на дипломати от ЕС.

През юли Великобритания и Франция предложиха европейски морски сили, които ще бъдат независими от САЩ. Те получиха подкрепата на Дания, Италия и Испания, които се тревожат, че американската мисия може да доведе до покачване на напрежението между САЩ и Иран.

Предложението беше обявено, след като Ислямската република задържа танкер под британски флаг в Ормузкия проток, което се възприе като отговор на задържания ирански танкер в Гибралтар от британските въоръжени сили. Stena Impero все още е задържан от Иран, въпреки че Техеран сигнализира, че скоро може да го освободи. Иранският танкер беше освободен от Гибралтар през миналия месец.

На 16 септември Франция ще направи нов опит за организиране на мисия за защита на морския коридор, като се надява да убеди 15 европейски страни в Париж.

Но дипломати коментираха, че Лондон неочаквано промени стратегията и ще се присъедини към мисията на САЩ, което ще блокира напредъка на европейската инициатива.

Много от нас искат да направят това с Великобритания и да избегнат кампанията на САЩ за оказване на максимален натиск над Иран. Сега всичко е спряно, защото Великобритания е със САЩ, каза високопоставен дипломат от ЕС.