Лондон ще даде военна помощ от 250 млн. паунда на Киев

Украйна
17:51 - 19 Декември 2022
1583
Лондон ще даде военна помощ от 250 млн. паунда на Киев

Обединеното кралство ще достави "стотици хиляди артилерийски боеприпаси" на Украйна през 2023 г. в рамките на нов договор на стойност 304 млн. долара - или 250 млн. паунда.

Той "ще осигури постоянен поток от критично важни артилерийски боеприпаси за Украйна" през цялата следваща година, според правителството на Обединеното кралство. Министър-председателят Риши Сунак обяви новата помощ по време на срещата на върха на Съвместните експедиционни сили (JEF) в Латвия на 19 декември, съобщи Политико.

JEF е военен съюз на северноевропейските държави, ръководен от Обединеното кралство и обединяващ Дания, Финландия, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Швеция и Норвегия.

Сунак също така призова членовете на JEF да доставят на Украйна повече средства за противовъздушна отбрана, артилерия и бронирани машини и заяви, че Москва трябва да изтегли силите си от "завладяната територия", за да започнат каквито и да било мирни преговори. 

"Трябва да сме наясно, че всеки едностранен призив за прекратяване на огъня от страна на Русия е напълно безсмислен в настоящия контекст", заяви Сунак. "Смятам, че това би било фалшив призив".

Той добави, че Москва ще използва тази пауза във военните действия, за да прегрупира войските си в Украйна. По данни на британското правителство - от февруари насам, когато започна пълномащабната инвазия на Русия, Великобритания е предоставила на Украйна над 100 000 боеприпаси.

Украинският президент Володимир Зеленски също призова страните от JEF да предоставят повече системи за противовъздушна отбрана на Киев.