Лондон ще посрещне стотици хиляди души за погребението на кралицата

Свят
16:48 - 13 Септември 2022
1689
Лондон ще посрещне стотици хиляди души за погребението на кралицата

Лондон се подготвя да посрещне стотици хиляди души за погребението на кралица Елизабет II, като хотелите са пълни и надуват цените, а транспортът се очаква да бъде претоварен, предаде Франс прес.

"Хотелите ни в центъра на Лондон и край замъка Уиндзор са изцяло резервирани, а търсенето се засилва край гарите и метростанциите в целия град", посочва хотелската верига на ниски цени "Тревълодж" (Travelodge). В комюнике до АФП тя уточнява, че резервации постъпват от всички краища на Великобритания и на планетата.

Директорката на браншовата асоциация "Ю Кей Хоспиталити" (UK Hospitality) Кейт Никълс потвърждава, че има скок на резервациите в лондонските хотели след съобщението за кончината на нейно величество в четвъртък. Тя допълва, че се очаква търсенето да бъде голямо до понеделник, когато е погребението, отчасти заради увеличената нужда от настаняване на полицаи и друг персонал по организацията и сигурността на събитие от такъв мащаб.

Свободните стаи стават все по-малко и цените днес хвръкнаха. Елементарна стая тип "пашкул" без прозорци на Пикадили сиркъс, в сърцето на британската столица, се предлага за 260 британски лири (300 евро). Стая, също без прозорци и без закуска, близо до гара Падингтън, струва 315 лири.

В хотел на име "Снуузбокс" близо до Стратфорд цената е по-ниска: 76 лири за две легла едно над друго, също без прозорци и почти никакво пространство да се обърне човек.

Същото е положението в Единбург през последните дни, тъй като шотландската столица също е изправена пред поток от посетители, дошли да отдадат последна почит на покойната кралица преди пренасянето на ковчега й за погребението с държавни почести.

Говорител на "Даунинг стрийт" призна вчера, че се очаква да има "страшно много народ" в Лондон през следващите дни, като досега са пристигнали 200 000 души в столицата за погребението на кралицата, а се очакват много повече.

Правителството не посмя да помоли компаниите да изберат дистанционната работа, но дипломатично препоръча някои хора да предпочетат да променят начина си на работа до края на седмицата.