Лондон усети последиците от Brexit - вече не е борсовата столица на Европа

Финансовите услуги останаха извън търговските преговори между Великобритания и ЕС

Новини
12:45 - 05 Януари 2021
1604
Лондон усети последиците от Brexit - вече не е борсовата столица на Европа

В първия ден на новата 2021 година финансовият сектор в Лондон усети с пълна мощ последиците от Брекзит. Търговията с акции се измести в борсите на европейските столици, пишат Financial Times и investor.bg.

Търговията с акции на компании като Santander, Deutsche Bank и Total се върна на първични борси като мадридската, франкфуртската и парижката, сочат първоначални данни на Refinitiv. Това е рязка промяна за инвеститорите в Лондон, които бяха свикнали да търгуват с акции в Европа, преминавайки граници без ограничения.

Десетилетия наред базирани в Лондон системи за търговия и големи инвестиционни банки бяха в основата на трансграничната търговия с акции, като до 30 на сто от всички акции в ЕС, търгувани на континента, преминаваха през Ситито.

Но търговската сделка на Великобритания с ЕС до голяма степен пропусна финансовите услуги. Британският премиер Борис Джонсън призна, че споразумението не е отговорило на амбициите му за финансовите услуги. ЕС отказа да признае повечето регулаторни системи във Великобритания като „еквивалентни“ на неговите, принуждавайки целия деноминиран в евро бизнес да се върне в блока.

Тъй като финансовите услуги останаха извън търговските преговори между Великобритания и ЕС, ръководители в областта на търговията с акции в Лондон нямаха големи очаквания към регулаторите на съюза и бяха подготвени за няколко години на търговия така, сякаш Великобритания е напуснала ЕС без сделка.

Лобистки групи в областта на финансовите услуги и от двете страни призовават ЕС и Великобритания да надградят бързо търговската сделка и да договорят общи надзорни стандарти. Двете страни опитват да изработят меморандум за разбирателство за бъдещо сътрудничество в областта на финансовите услуги до края на март, въпреки че той няма да има същата правна сила като международен договор.

Подчертавайки, че ЕС и Великобритания са различни юридсикции, регулаторите на съюза оттеглиха в понеделник и регистрацията на шест базирани във Великобритания кредитни агенции и на четири регистъра на трансакции – хранилища за данни, които предоставят на властите информация за търговия с деривати и сделки за финансиране на ценни книжа. Сега компании и инвеститори от ЕС ще трябва да използват базирани в съюза институции.