Лора Христова с италиански приз за най-добра актриса в "Червен адмирал"

Режисьорът Марин Рангелов отвежда зрителите в едно брутално-сурово влакче на ужасите

Култура
13:26 - 02 Ноември 2022
4748
Лора Христова с италиански приз за най-добра актриса в "Червен адмирал"

Актрисата Лора Христова получи наградата за най-добра женска роля на Международния филмов фестивал Robinson Film Awards в Италия за ролята си в българския пълнометражен филм "Червен адмирал". Режисьор, сценарист и продуцент на продукцията е Марин Рангелов. Филмът е в жанра на драма, трилър и мистерия.

"Филмът бе завършен в края на септември 2022 г. и веднага бе изпратен на международни фестивали. Награда на този ранен етап от нашия фестивален сезон значи много за всички хора, участващи в създаването му. Привилегия за филма е да бъде награден от толкова уникално, талантливо и международно жури", сподели режисьорът в социалните мрежи.

Сюжетът насочва вниманието на зрителя към едни по-малко дискутирани, но критично опасни теми за проституцията, трафика на хора и като цяло нарушаването на човешките права. 

"Заглавието е символично, ако зрителите изгледат филма до края ще разберат. Червен адмирал е всъщност вид пеперуда. Като киноман, много обичам да гледам и документално кино и гледах много интервюта в един период от живота ми за трафикиране на хора, една история на едно момиче от Австралия много ме вдъхнови и си казах хубаво е такава тема да присъства в игралното кино.

Надяваме се хората като си тръгнат от салона да си имат едно наум. Това ми е първият филм като режисьор, но исках максимално да накарам хората да се чувстват съпричастни. Филмът започва с част от финала, зрителите от началото виждат няколко елемента от края", сподели Марин Рангелов.

"Предизвикателството пред ролята е огромно. Героинята се озовава в един кошмар, от който няма събуждане. Минава през много обрати за много кратко време. Изключително емоционална роля. Голямо предизвикателство беше, че се взе решение финалната сцена да се заснеме в един кадър. Иска ми се филмът да остави следа, да накара хората да се замислят над някои теми", коментира Лора Христова, която е възпитаник на престижния Санкт-Петербургски държавен институт по изкуствата.

За късометражния филм "Червен адмирал" Марин Рангелов се вдъхновява за сценария от истински истории. С пъзелна история филмът има за цел да постави публиката в обувките на главната героиня и да разведе зрителите на едно брутално-сурово влакче на ужасите. За филма режисьорът използва много препратки към класики в киното, като например осветлението е детайлно прецизирано, картината и цветовете да напомнят "Казино" и "Добри момчета" на Мартин Скорсезе.

В актьорския състав освен Лора Христова, са и самият Марин Рангелов, както и Калоян Минев, Марио Гюров и Иван Пасков.