Лорд Минчев брани паметника на съветската армия

И какви пари ще потроши държавата за този зулум, вместо да ги даде на деца, възрастни, нуждаещи се, гневи се пиарът на идеята за преместването на монумента

Политика
18:50 - 08 Март 2023
7833
Лорд Минчев брани паметника на съветската армия

Известният светски хроникьор и пиар Евгени Минчев зае позиция в защита на паметника на съветската армия в София. Той публикува коментар в профила си във фейсбук, озаглавен "Не безпокойте паметника!" и призова монументът с вдигнатата високо във въздуха съветска картечница "Шпагин" да не бъде пипан.

"Преди да честитя 8-ми март на жените, настоявам паметника на съветската армия, както и всички налични паметници да не бъдат обезспокоявани. Това е тяхната роля - с великолепието и тишината си да напомнят за събития, допринесли с нещо за нацията или дали и урок.

Какво, впрочем, смятате другари и другарки да направите на мястото на евентуално срутения паметник? Кравешкото л...но, което замести грандиозния паметник 1300 години България? Или базара за карначета, греяно вино и мартеници на мястото на Мавзолея?", негодува Лорда.

"Как така смело боравите с човешката памет, хорските пари и емоции, с които това е съградено? Някакви си, без три реда биография, онлайн читаци, решили да променят картата на паметта ни. Жалкото е, че на вас няма никой и никога да издигне паметник, което може би като майсил драще дупетата ви. И какви пари ще потроши държавата за този зулум, вместо да ги даде на деца, възрастни, нуждаещи се?

Издигнете, моля, паметник на капачките- ще съберете много лайкове, но никога- памет. Защото се допуска това неравновесие – едни да събират капачки пред човешката мъка, други да харчат народни пари за прищевките си", пише още пиарът.

Той цитира строфи от руска песен, написана от Алексей Фатянов: "Славеи, славеи, не безспокойте войниците. Нека малко поспят." "Но къде тук славеи? Само гарван грачи, грозно, зловещо! Много е тъжно. Много сте тъжни. Дано се вслушате в гласа народен, гласът Божии", приканва светският хроникьор и илюстрира коментара си с чернобяла снимка на монумента, сниман странично от една от алеите, където е разположено и студиото за документален театър Vox Populi.