Лошата храна е по-вредна от пушенето

Най-големият убиец е солта, съкратила живота на 3 млн. души

Здраве
10:27 - 15 Април 2019
2416
Лошата храна е по-вредна от пушенето

Изборът на вредни храни в ежедневното меню може да доведе до много повече здравословни проблеми, отколкото тютюнопушенето, показва ново проучване, цитирано от Евронюз. Според изследването, обхванало 20-годишни данни за хранене от 195 различни държави, част от вредите на нездравословното хранене може да ускори процесите на стареене и смърт.

Проучването сочи, че „бедните диети“ са убили 11 милиона души в световен мащаб през 2017 г. Най-големият убиец е солта, за която е установено, че е съкратила живота на 3 млн. души, показва проучване на Lancet. Сърдечно-съдовите заболявания, чийто главен причинител е храната, са основна причина за смъртта на около 10 млн. от 11 млн. души по света.

Установено е, че консумирането на недостатъчно плодове е довело до 2 млн. смъртни случая в световен мащаб, докато диета с твърде малко пълнозърнести храни е допринесла за смъртта на 3 милиона души. Липсата на зеленчуци, етерични масла от морски дарове, ядки и фибри са сред другите основни фактори за по-кратък живот.

Но как точно храната влияе на здравето във всяка отделна държава? Може би не е изненадващо, но поради високото съдържание на храни с омега-3 мастни киселини и фибри, Испания, Турция и Бангладеш имат някои от най-малкия брой смъртни случаи, свързани с диетата. За разлика от това Узбекистан, Япония и Китай имат най-високата смъртност, свързана със солта. Особено в Китай най-много са смъртните случаи поради сърдечносъдовите заболявания, свързани с храненето (299 смъртни случая на 100 000 души) и найвисоките нива на смъртност, свързани с диетата (42 смъртни случая на 100 000 население).

Соевият сос, обичайно придружено със суши или кнедли, е с високо съдържание на сол. Заменянето на лошите храни с по-добри може да предотврати един на всеки пет смъртни случая.

„Лошата диета е убиец. Хората - независимо от възрастта, пола, страната на пребиваване и социално-икономическия статус - до известна степен са засегнати от лоши хранителни навици”, казва съавторът на изследването д-р Ашкан Афшин, асистент по природни метрични науки в Института за здраве на Университета на Вашингтон.

По думите му, ниският прием на здравословни храни и високият прием на нездравословни храни е водещата причина за смъртността в световен мащаб и в много страни.