Лошо: Вдигнаха възрастта и стажа за пенсиониране

Минималната пенсия остава замразена на 467 лв.

Куриози
08:53 - 03 Януари 2023
24749
Лошо: Вдигнаха възрастта и стажа за пенсиониране

От началото на 2023 г. нарастват изискваните възраст и стаж за пенсиониране. Изискваната възраст за жените нараства с 2 месеца до 62 години, а за мъжете - с 1 месец до 64 години и 6 месеца. Необходимият стаж и за жените и за мъжете се увеличава с 2 месеца и става съответно 36 години и 4 месеца за жените и 39 години и 4 месеца за мъжете.

Планирано е изискваните години стаж за пенсиониране да нарастват докато достигнат 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Това ще стане през 2027 г. Възрастта за пенсиониране ще нараства докато достигне 65 г. и за мъжете и за жените, което ще стане от началото на 2037 г.

През 2023 г. се запазва правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на нормалната възраст при наличие на изисквания стаж. Това право може да се ползва от жените, навършили 61 г., както и от мъжете на възраст над 63 г. и 6 месеца. Тази пенсия се отпуска пожизнено с намаление от 0,4% за всеки месец недостигащ на човек до общата пенсионна възраст, пише „Труд“.

Минималната пенсия остава замразена на 467 лв. през първите месеци на 2023 г. А дали ще има повишение на минималната пенсия и дали то ще бъде от 1 юли, ще трябва да реши парламентът, вероятно след провеждане на нови избори.

В последния работен ден преди Коледа парламентът отхвърли предложенията за промени във формулата за ежегодно индексиране на пенсиите. Имаше предложение от 1 юли 2023 г. пенсиите да бъдат повишени по модифицирано “швейцарско правило” - с по-голямото от 100% от ръста на средния осигурителен доход или 100% от инфлацията за предходната година.

Това предложение не беше прието. В резултат остава в сила досегашното “швейцарско правило” и от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията. Според предварителните разчети увеличението на пенсиите ще бъде с 12%.

Повишението на минималната пенсия не става автоматично по “швейцарското правило”. Не става и с решение на Министерски съвет или Националния осигурителен институт. За увеличение на минималната пенсия е необходимо специално решение на парламента. С удължаването на бюджета за 2022 г. депутатите в последните работни дни на парламента за миналата година решиха, че засега минималната пенсия остава 467 лв.

Удължаването на бюджета за 2022 г. е в сила до съставянето на нов бюджет за 2023 г. Целта на депутатите беше при формиране на редовен кабинет той да предложи бюджет, в който да вкара своите политики.

Теоретично е възможно да бъде съставен редовен кабинет и в рамките на настоящия парламент. В този случай новият кабинет ще трябва да подготви бюджет за 2023 г., в който да вкара свое предложение за размера на минималната пенсия - дали въобще да има увеличение и с колко.

Ако не се стигне до съставяне на правителство при този парламент, отново отиваме на избори. В тази случай новият парламент ще трябва да реши дали ще има увеличение на минималната пенсия, с колко и от кога.

За сумите при инвалидност решава Народното събрание

Минималната наследствена пенсия, както и минималните пенсии за инвалидност поради трудова злополука или общо заболяване, се определят като процент от минималната пенсия. Затова дали ще бъдат увеличени през 2023 г. трябва да реши парламентът. Само социалната пенсия за старост може да бъде увеличена с решение на Министерски съвет.

Ако тя бъде увеличена от 1 юли с 12%, ще нарасне от сегашните 247 лв. на 276,64 лв. Това би довело до увеличение и на пенсиите за военна и гражданска инвалидност.

Но нов бюджет на НОИ не беше приет, а само беше удължено действието на бюджета за 2022 г. Затова следващо редовно правителство трябва да реши дали да увеличи социалната пенсия за старост.