Лозан Панов: Никаква оставка, пиша отчет за последните 5 години

Новини
21:29 - 21 Май 2020
4689
Лозан Панов: Никаква оставка, пиша отчет за последните 5 години

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказва да подаде оставка. Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на което кадровиците обсъдиха писмата на 11 членове на стария състав на кадровия орган, които призоваха Панов да се оттегли от поста си.

Точката бе внесена в дневния ред на Пленума от представляващия Боян Магдалинчев, който бе и адресат на писмата на Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев, Розалин Трендафилов и впоследствие това на Юлиана Колева.

Веднага след като въпросът бе докладван от Магдалинчев, Панов взе думата, за да се защити. Нито дума за поисканата от бившите кадровици оставка обаче не се чу в изявлението на председателя на ВКС, който за сметка на това се измъкна от положението с „обещание“, че ще изготви доклад за свършеното от него от назначението му през 2015 година до днес.

„В правото са важни фактите, а не мненията. Приемам поканата да изготвя отчет за дейността си. Необходимо е обаче време за изготвянето на един такъв отчет“, каза Панов, бягайки от същината на въпроса, поставен от бившите му колеги във ВСС. След това изказване, Атанаска Дишева очаквано също взе думата и влезе в защитен режим, изнасяйки дълга, близо 15-минутна реч в подкрепа на председателя на ВКС. Олга Керелска също не пропусна включване по този повод.

Внимание предизвика заявеното от главния прокурор Иван Гешев, който направи интересен паралел между поведението на председателя на ВКС и вечните му съмишленички по всички възможни въпроси Атанаска Дишева и Олга Керелска, като го сравни с това на съюзниците на Хитлер в далечните времена на нацистка Германия.

„Избор на г-н Панов е как ще отговори на този призив на бившите членове на ВСС и аз няма да го коментирам. Тук за мен има един доста по-съществен въпрос и той е свързан с дейността на Пленума на ВСС. Това, което се случва в Пленума, се е случвало още през 44 г. по времето на Хитлеристка Германия. Това е разписано в статия на едно икономическо списание, която описва дадени тогава инструкции между съюзниците, които са пагубни за продуктивността на работното място. Такива например са - да се говори колкото може повече, да се повдигат теми, които вече са дискутирани, да се повдигат незначителни въпроси за обсъждане, да се задържа вниманието на събеседниците, в колкото може по-дребнави въпроси, да се държи на конкретни формулировки. Тези инструкции много ми приличат на дейността на настоящия Пленум и по-точно на поведението на г-н Панов и още две дами, чиито имена няма да цитирам."