Lupa.bg предвиди хаоса в пощите още преди две години

Новини
14:26 - 04 Май 2022
2659
Lupa.bg предвиди хаоса в пощите още преди две години

Хаосът, който цари от седмици в „Български пощи”, беше предвиден от Lupa.bg още преди повече от две години.

Националната пощенска служба на България излага на сериозен риск личните данни на милиони свои клиенти, алармира сайтът ни на 19 декември 2019 г. А причината за това е, че компютрите на държавното дружество се управляват от остаряла и вече неподдържана операционна система – Windows XP.

„Майкрософт” спря да пуска редовни актуализации за сигурност за Windows XP през април 2014 г. Американската технологична фирма предупреждава на своя уебсайт, че компютрите, работещи под Windows XP, са незащитени и са „уязвими за рискове за сигурността и вируси”.

Тази информация изглежда все още не е стигнала до ръководството на държавните пощи. По информация на Lupa.bg остарелият софтуер все още се използва в хилядите пощенски станции на оператора.

Още на 19 декември 2019 г. Lupa.bg предупреди какво може да се случи в държавната поща

Затова не е никак чудно, че в средата на април се активира криптовирус, който заразява компютрите. Според експерта по информационна сигурност Любомир Тулев атаката е станала още на 5 април.

Хакерите, които са организирали атаката и са заразили с вирус информационната система на „Български пощи“, в момента изнудват компанията, за да възстановят файловете, обяви експертът пред Нова тв.

Той разкри, че заразяването вероятно е станало чрез „Троянски кон“, който не е бил активиран веднага - неговата цел е да влезе и да свали криптовирус, който криптира всички файлове в мрежата на компанията и тези файлове стават недостъпни. Те не могат да се отварят, докато не получите ключ. Той се продава срещу откуп, който обикновено се плаща в криптовалути, най-често цената е между 0,5 до 2-3 биткойна. На десктопа на компютъра се появява черен екран, на който пише: "Заразени сте, трябва да платите откуп на даден адрес."

"Тези файлове не мога да се използват, докато жертвата не получи специален ключ, който се закупува с криптовалута.

Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от „Майкрософт“ от 2014 година“, поясни Тулев.

Остаряла и неподдържана операционна система на компютрите в пощите създаде грандиозен проблем

„От миналата година има нова тенденция на тези хакерски групи - преди те само заразяваха, искаха откуп и даваха ключа, а сега, за да стимулират компании да си платят откупа, те започнаха да копират чувствителна информация. Тя се продава в тъмния интернет на конкуренти“. За 2021 г. средната цена на такива откупи е била 170 хил. долара - по-малките компании плащат около 10 хил. долара, а най-големият е бил 3,2 млн. долара. Според Тулев само за 2021 г. и само една хакерска група, която е руска и е най-голямата, е направила бизнес за 2,3 млрд. долара.

Проблемът с информационната система на „Български пощи“, който продължава вече повече от 2 седмици, още не е напълно решен.

Пощите възстановиха част от работата, но не и в пълен обем. Атаката успя да блокира и изплащането на пенсиите за Великден.

Вицепремиерът Калина Константинова обяви скоро, че техниката в дружеството е стара, като 44% от компютрите са на 15 години.