Льов: Ще продължа да бъда голям фен на Бундестима

Загубата от Италия на Евро 2012 ни помогна да спечелим Световното в Бразилия, призна бившият вече селекционер на Германия

Спорт
17:02 - 01 Юли 2021
1415
Льов: Ще продължа да бъда голям фен на Бундестима

Поражението от Англия с 0:2 на осминафиналите на Евро 2020 означаваше, че ерата „Йоахим Льов“ в Германия приключи. Селекционерът прекара 15 години начело на Бундестима, в които Германия записа множество добри резултати, като безспорен връх в работата на Льов е световната титла от Бразилия през 2014 г. Преди това той бе и помощник на Юрген Клинсман, когото наследи на поста.

„Това не беше сбогуването, което всички си представяхме. Това бяха много интензивни четири седмици. Винаги съм вярвал в този отбор. Съжалявам, че разочаровахме нашите фенове. Поемам отговорност за това отпадане. В момента е трудно. Някои неща са работили блестящо на моменти, други не. Това, което мога да кажа, е, че дадохме всичко от себе си през тези четири седмици. Подготовката ни бе добра, но навлизането в подробности сега няма особен смисъл. Вярно е, че имахме поредица от лоши резултати преди Евро 2020. Поради коронавируса и някои контузии, нямаше възможност да сформираме още по-силен отбор.“, заяви той след загубата от Англия на „Уембли“.

На своето сбогуване, Йоги Льов си припомни някои от най-важните моменти от работата му с Маншафта.

„Поемането на тази отговорност не винаги е лесно. Имаше моменти, когато не всичко беше красиво. Но след 15 години, сега съм щастлив, че мога да се оттегля. Със сигурност ще ми отнеме известно време да асимилирам новата действителност. Всичко, красивите моменти и разочарованията, Световното първенство в моята собствена страна, в Южна Африка, Бразилия, Русия. Това бяха много мачове. И аз съм в мир със себе си“, каза той.

„Благодарен съм на хората. Много съм благодарен, че успях да споделя всичко това с тях. Това е красивата страна на работата на треньора“, каза още той.

Льов си припомни и случая с Месут Йозил, който напусна отбора след Световното през 2018 г. заради расистки обиди от страна на фенове на Германия по негов адрес: „Това беше огромно разочарование за мен в личен план. Но ще дойде време, когато ще говорим отново. Месут беше много важен играч за нас“.

„Не го обвинявам. Изобщо. Логично, един гол щеше да ни помогне много, но Томас е способен да се справя добре с такива ситуации. Той ще си вземе поука“, каза Льов по повод пропуска на Томас Мюлер срещу Англия, когато нападателят излезе сам срещу вратаря, но прати топката встрани от целта и по този начин не успя да изравни резултата.

Селекционерът си припомни и всички най-хубави и най-лоши моменти като от работата си с националния отбор: „Поражението през 2012 г. срещу Италия ни даде това, от което се нуждаехме. Събра ни отново. Бях в контакт с много играчи, включително Швайнщайгер и Кедира. Това беше ключът към спечелването на Мондиал 2014. Най-лошото поражението беше срещу Франция на полуфиналите на Евро 2016. Ако бяхме спечелили, без съмнение след това щяхме да вземем титлата. Последното поражение срещу Англия е друго, от което доста ме боли. Този отбор беше на върха в продължение на много години. Много е трудно винаги да финишираш сред първите четири в турнирите. Но ние сме го постигали много пъти. С нашия стил и футбол сме вдъхновили много млади футболисти“.

Наследник на поста национален селекционер на Германия ще стане бившият треньор на Байерн Мюнхен Ханс-Дитер Флик.

„През последните няколко месеца съм в постоянна връзка с него. Дори сега, по време на Европейското първенство, разговаряхме по телефона и обменяхме съобщения. На негово разположение съм за каквото има нужда, но мисля, че той ще дойде със свои собствени идеи“, каза Йоги Льов за бившия си помощник в националния отбор.

А що се отнася до личния му живот, 61-годишният специалист заяви: „Нямам нищо планирано, дори ваканции. Ще видим какво ще реша“.